CLOSE

Breaking news

Πύρινη «κόλαση» στην Αττική: Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Πεντέλης - «Ούτε νερό έχουμε, ούτε ρεύμα»
A

Τεράστιες καταστροφές άφησαν στο πέρασμά τους τα πύρινα μέτωπα στην βορειοανατολική Αττική, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση και να μετρούν τις «πληγές» τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, η καταστροφή στην περιοχή της Πεντέλης είναι μεγάλη καθώς εκτός από τις μεγάλες εκτάσεις καμμένης γης, σπίτια και περιούσιες παραδόθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι αφέθηκαν αβοήθητοι και ότι υπήρχε μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ το ρεύμα και το νερό είχαν κοπεί.

«Δεν είχαμε νερό, δεν είχαμε ρεύμα, δεν είχαμε βοήθεια από κανέναν δυστυχώς», κατήγγειλε κάτοικος της Πεντέλης στο OPEN, ενώ άλλος κάτοικος κατήγγειλε ότι έπαιρνε το 112 χωρίς κανένας να απαντά στις κλήσεις του. «Έπαιρνα το 112 και με είχαν στην αναμονή», ανέφερε δείχνοντας τις κλήσεις.

Ένας ακόμη κάτοικος ανέφερε πως υπήρχε μόνο ένα όχημα της Πυροσβεστικής. «Ένα πυροσβεστικό (υπήρχε), τους παρακαλάγαμε», είπε στο OPEN και πρόσθεσε: «Με ένα λάστιχο που έτρεχε λίγο, να μπορέσουμε να σβήσουμε. Ούτε νερό έχουμε, ούτε τηλέφωνο, ούτε φως. Δεν έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά, μιλάμε με το σταγονόμετρο. Δεν ξέρουμε τίποτα», σημείωσε.

Κάηκαν πάνω από 100 σπίτια και πάνω από 100.000 στρέμματα

Η φωτιά, από την οποία έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα, σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου, έχει κατακάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα, ενώ οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι, εκτός από την τεράστια φυσική καταστροφή και τα ζώα που απανθρακώθηκαν, τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες φτάνουν τα 100, με δεκάδες καμένες επιχειρήσεις κάθε είδους και αυτοκίνητα.

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

Δε θα αναγεννηθεί και δε θα γίνει δάσος ποτέ ξανά η Πεντέλη

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες από τον Βαρνάβα ξέφυγε από κάθε έλεγχο και επεκτάθηκε σε ένα μέτωπο 30 χιλιομέτρων καίγοντας την Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, ενώ επεκτάθηκε μέχρι και στον αστικό ιστό, σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Τι θα συμβεί όμως την επόμενη ημέρα; Όταν σβήσει η φωτιά και κληθούμε να κάνουμε τον απολογισμό; Τα νέα για την Αττική δεν είναι αισιόδοξα καθώς, όπως γράφει ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου στο Meteoanalysis, η Πεντέλη λόγω των πολλαπλών καταστροφών που έχει υποστεί είναι βέβαιο ότι δε θα αναγεννηθεί φυσικά ποτέ και δε θα γίνει δάσος ποτέ ξανά εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης (οικιστική επέκταση στο βουνό).

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις