CLOSE

Breaking news

φωτιά στην Πεντέλη
A

Απίστευτες είναι οι εικόνες που αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βαρνάβα και έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα στη βορειοανατολική Αττική. Η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις και έφτασε να μπει -για πρώτη φορά στην ιστορία- μέσα στον αστικό ιστό, καίγοντας την Πεντέλη, το Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια. Τραγικός απολογισμός μία εργαζόμενη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στην επιχείρηση όπου δούλευε στο Πάτημα Χαλανδρίου. Η φωτιά αυτή τη στιγμή συνεχίζει να καεί σε διάσπαρτες εστίες, χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η φωτιά που ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες από τον Βαρνάβα ξέφυγε από κάθε έλεγχο και επεκτάθηκε σε ένα μέτωπο 30 χιλιομέτρων καίγοντας την Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, ενώ επεκτάθηκε μέχρι και στον αστικό ιστό, σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Τι θα συμβεί όμως την επόμενη ημέρα; Όταν σβήσει η φωτιά και κληθούμε να κάνουμε τον απολογισμό; Τα νέα για την Αττική δεν είναι αισιόδοξα καθώς, όπως γράφει ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου στο Meteoanalysis, η Πεντέλη λόγω των πολλαπλών καταστροφών που έχει υποστεί είναι βέβαιο ότι δε θα αναγεννηθεί φυσικά ποτέ και δε θα γίνει δάσος ποτέ ξανά εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης (οικιστική επέκταση στο βουνό).

Κάηκαν πάνω από 100 σπίτια και πάνω από 100.000 στρέμματα

Τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, χωράφια, ακόμα και δημόσια κτίρια που έγιναν στάχτη, αφήνει πίσω του ο συνεχιζόμενος πύρινος εφιάλτης στην Αττική. 

Η φωτιά, από την οποία έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα, σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου, έχει κατακάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα, ενώ οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι, εκτός από την τεράστια φυσική καταστροφή και τα ζώα που απανθρακώθηκαν, τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες φτάνουν τα 100, με δεκάδες καμένες επιχειρήσεις κάθε είδους και αυτοκίνητα.

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις