Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τα τελευταία ψώνια και δώρα για το βράδυ της Ανάστασης αλλά και για την ημέρα του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα του εορταστικού ωραρίου.
Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο για το Πάσχα που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι:
- Μ. Σάββατο, 19 Απριλίου: 09:00 - 15:00
- Κυριακή του Πάσχα, 20 Απριλίου: Αργία
- Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου: Αργία
Στη Θεσσαλονίκη, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης:
- Μ. Σάββατο, 19 Απριλίου: 10:00 - 16:00
- Κυριακή του Πάσχα, 20 Απριλίου: Αργία
- Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου: Αργία
Τι ωράριο έχουν σήμερα τα σούπερ μάρκετ
Τα σούπερ μάρκετ, έχουν τα ακόλουθα ωράρια:
- Σκλαβενίτης: 08:00 – 19:00
- ΑΒ Βασιλόπουλος: 08:00 – 18:00
- My Market: 08:00 – 20:00
- Lidl: 07:45 – 20:00
- Μασούτης: 08:00 – 20:00
- Κρητικός: 08:00 – 20:00
- Γαλαξίας: 08:00 – 20:00.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπόρων, η πασχαλινή αγορά είναι μικρή σε διάρκεια, που δεν ξεπερνά την εβδομάδα, αλλά μεγάλη σε ένταση, με τζίρο που συνήθως κυμαίνεται στο 1,5 δις ευρώ.
Οδηγίες ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Το Πάσχα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια θρησκευτική γιορτή, αλλά και μια ευκαιρία συνάντησης γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, γεμάτο μυρωδιές, γεύσεις και... κινδύνους αν δεν τηρηθούν βασικοί κανόνες υγιεινής. Η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα.
Αγορά τροφίμων: Η πρώτη γραμμή άμυνας
Επιλέγουμε πάντα ελεγχόμενες αγορές και αποφεύγουμε πλανόδιους πωλητές χωρίς πιστοποιήσεις. Δεν αρκεί η χαμηλή τιμή – χρειάζεται διαφάνεια, καθαριότητα και έλεγχος.
Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στα προσυσκευασμένα προϊόντα: ημερομηνίες λήξης, συνθήκες αποθήκευσης και διατροφικές πληροφορίες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα προϊόν με φανταχτερή συσκευασία δεν εγγυάται ποιότητα.
Κρέας και ψυγεία: Το ψήσιμο ξεκινά από το κατάστημα
Όταν αγοράζουμε κρέας, βεβαιωνόμαστε ότι φυλάσσεται σε λειτουργικά ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Στα κατεψυγμένα, ελέγχουμε τις ενδείξεις «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ» και «ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ».
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα αμνοερίφια: Σφραγίδες καταλληλότητας είναι υποχρεωτικές και μας αποκαλύπτουν τη χώρα προέλευσης και την πορεία του ζώου. Αν θέλουμε ελληνικό αρνί, ψάχνουμε τη χαρακτηριστική σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» με τυρκουάζ χρώμα.
Ασφαλής μεταφορά και αποθήκευση: Όχι όλα μαζί στην ίδια σακούλα
Τα ωμά κρέατα και τα έτοιμα τρόφιμα πρέπει να μεταφέρονται χωριστά ώστε να αποφύγουμε μικροβιακή επιμόλυνση. Η αποθήκευση στο σπίτι έχει επίσης κανόνες:
- Τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο άμεσα μετά την αγορά.
- Μαγειρεμένα φαγητά διατηρούμε πάνω από 60°C ή στο ψυγείο το πολύ εντός 2 ωρών.
Το μαγείρεμα θέλει καθαριότητα και προσοχή
Πριν ψήσουμε, καθαρίζουμε σχολαστικά σκεύη, επιφάνειες και χέρια. Δεν αναμειγνύουμε ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
Αν ετοιμάζουμε τραπέζι, ρωτάμε εγκαίρως τους καλεσμένους για αλλεργίες. Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα μετά το φαγητό, δρούμε άμεσα – η ιατρική βοήθεια δεν είναι υπερβολή.
Τα αυγά θέλουν κι αυτά τη δική τους φροντίδα
Το βάψιμο και το τσούγκρισμα είναι αναπόσπαστα του εθίμου. Όμως:
- Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.
- Τα βρασμένα αυγά μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες και καταναλώνονται εντός 7 ημερών.
- Χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένες βαφές και βάφουμε μόνο αυγά που δεν έχουν σπάσει.