Breaking news

εργαζόμενοι
A

Μειώνονται οι ώρες εργασίας στην Ισπανία, με τον σχετικό νόμο να είναι σε διαβούλευση, την ώρα που στην Ελλάδα αυξάνονται οι ώρες εργασίας λόγω της εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο που είναι σε διαβούλευση στην Ισπανία, μειώνονται οι ώρες εργασίας από 40 εβδομαδιαίως και πενθήμερη εργασία σε 38,5 ώρες εβδομαδιαίως από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Ενώ, από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα μειωθεί στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως.

Εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα 

Παράλληλα, με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, έχουν ασχοληθεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ειδικότερα, εκτενή ρεπορτάζ σε κεντρικά δελτία ειδήσεων και αναλύσεις στις εφημερίδες (δεξιές, αριστερές ή κεντρώες) μιλούν για «διαφοροποίηση και αντιδιαστολή της Ελλάδας από την βασική τάση της ΕΕ όχι μόνο για μείωση ωρών εργασίας αλλά ακόμα και για την γενικότερη συζήτηση για την θέσπιση τετραήμερης εργασίας».

Στην παραπάνω αντίθεση αναφέρθηκα, μεταξύ άλλων, η Guardian και το CNBC. Συγκεκριμένα, σε άρθρο του CNBC, αναφέρεται πως: «Η Ελλάδα έχει θεσπίσει το αμφιλεγόμενο μέτρο της εξαήμερης εργασίας για ορισμένες επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να τονώσει την παραγωγικότητα και την απασχόληση».

Παράλληλα, σημειώνεται πως: «Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ανατρέπει την παγκόσμια τάση των εταιρειών να διερευνούν μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου εργατικών νόμων πέρυσι, οι εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο φέρεται να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται επιπλέον δύο ώρες την ημέρα ή μία επιπλέον οκτάωρη βάρδια. Η αλλαγή σημαίνει ότι μια παραδοσιακή εβδομάδα εργασίας 40 ωρών θα μπορούσε να επεκταθεί σε 48 ώρες την εβδομάδα για ορισμένες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες εστίασης και στον τουρισμό δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία της εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας».

Εργατικά συνδικάτα και πολιτικοί παρατηρητές επέκριναν δριμύτατα την κίνηση, σχολιάζει το δίκτυο. Ο Γιώργος Κατσαμπέκης, λέκτορας ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε την εισαγωγή του εργατικού νόμου από την ελληνική κυβέρνηση ως «σημαντικό βήμα προς τα πίσω» για ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερο από εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες στην 27-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, λέει το CNBC. Οι Έλληνες εργαζόμενοι διαπιστώθηκε ότι εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.886 ώρες το 2022, περισσότερες από τον μέσο όρο των ΗΠΑ 1.811 και τον μέσο όρο της ΕΕ 1.571.

«Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην Ευρώπη. Τώρα μπορεί να αναγκαστούν να εργαστούν για έκτη μέρα, μετά από αυτήν την ελληνική [κυβερνητική] απόφαση», δήλωσε ο John O’Brennan, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας, μέσω της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων X τη Δευτέρα: «Είναι γελοίο, αντιτίθεται στη μετάβαση σε τέσσερις ημέρες εβδομάδες στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες», πρόσθεσε.

Όπως συμπληρώνει το CNBC: «Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το think tank Autonomy νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι οι περισσότερες εταιρείες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δοκιμή τετραήμερης εργασίας στον κόσμο είχαν καταστήσει την πολιτική μόνιμη. Όλοι οι διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών που συμμετείχαν στη δοκιμή είπαν ότι μια εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών είχε θετική επίδραση στον οργανισμό τους, με περισσότερους από τους μισούς να περιγράφουν τον αντίκτυπο ως «πολύ θετικό»».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις