Στην ανάγκη ισορροπίας μεταξύ κοινωνικής στήριξης και δημοσιονομικής ευθύνης στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, με φόντο τη συζήτηση γύρω από το υπερπλεόνασμα και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ενώ επεσήμανε ότι η μεσαία τάξη αποτελεί στόχευση της επόμενης ΔΕΘ με στόχο τις νέες φοροελαφρύνσεις αλλά και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Κεντρική στόχευση για την κυβέρνηση αποτελεί η ανακούφιση της μεσαίας τάξης, η οποία –όπως σημείωσε– έχει πιεστεί ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό και δεν έχει νιώσει ακόμη επαρκώς τα οφέλη της ανάπτυξης. «Η επόμενη ΔΕΘ θα είναι η ΔΕΘ των φοροελαφρύνσεων», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, προαναγγέλλοντας νέες μειώσεις φόρων, ιδίως στα τεκμήρια και στη φορολογία ιδιοκτησίας.
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση στο σκέλος αυτό, το οποίο αποτελεί «δομική προτεραιότητα» για τη βιωσιμότητα του φορολογικού συστήματος.
Απαντώντας στις αιτιάσεις για «φειδωλή» κατανομή του υπερπλεονάσματος ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «μόνο 3 δισ. είναι διαθέσιμα για μέτρα», καθώς τα υπόλοιπα προορίζονται για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων. «Όποιος ζητά να δοθεί όλο το ποσό στην κοινωνία, ζητά στην ουσία να χρεοκοπήσει η χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πλεόνασμα και στεγαστική πολιτική
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός βασίζονται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία διαπίστωσε πλεόνασμα κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Αύξηση δημόσιων επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως
- Επιστροφή ενοικίου για το 80% των ωφελούμενων
- Μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ για περίπου 2 στους 3 συνταξιούχους
Σε ερώτηση για το στεγαστικό, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως τα μέτρα δεν εξαντλούνται στο επίδομα ενοικίου. «Δεν μιλάμε για επιδοματική πολιτική, αλλά για μόνιμες παρεμβάσεις», είπε, υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς και φοροαπαλλαγές όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά ή ασφαλισμένα ακίνητα. «Τα μέτρα στεγαστικής πολιτικής ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ και είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα», τόνισε.
Κλείνοντας, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αλλά αναγνωρίζει πως «πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι συνεπείς πολίτες βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας».