Breaking news

Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
A

Μόνο ως επικοινωνιακό τρικ μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού για το ότι η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Λέμε επικοινωνιακό τρικ καθώς η κα. Μενδώνη παρέλειψε να αναφέρει ότι η επιστροφή θα γίνει με δανεισμό και δεν θα είναι μόνιμη! Παρέλειψε επίσης να αναφέρει πως δεν θα επιστρέψουν όλα τα εκθέματα και για όσα επιστρέψουν (με δανεισμό) η Ελλάδα θα πρέπει να δανείσει επίσης στο Βρετανικό Μουσείο κάποιους από τους (αρχαιολογικούς) θησαυρούς της.

Προφανώς η λέξη που ταιριάζει εδώ δεν είναι επιστροφή αλλά ανταλλαγή και μάλιστα πρόσκαιρη. Εξάλλου, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει Νόμος από το 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων του Βρετανικού Μουσείου. Η Αγγλία έχει αναφέρει και στο παρελθόν πως τα εκθέματα του Παρθενώνα της ανήκουν και δεν έχει καμία πρόθεση να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης;

«Δεν θα μπορούσαμε, ακόμα και αν το θέλαμε, που δεν το θέλουμε»

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην πρωθυπουργός Τζορτζ Όσμπορν στο εβδομαδιαίο πόντκαστ Political Currency, το οποίο συμπαρουσιάζει με τον Εντ Μπολς, «ξεμπρόστιασε» τις δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών λέγοντας: 

«Επιδιώκουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση ώστε κάποια στιγμή κάποια από τα Γλυπτά (του Παρθενώνα) να βρεθούν στην Αθήνα, εκεί όπου φυσικά ήταν η αρχική τους θέση. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μας δανείσει κάποιους από τους (αρχαιολογικούς) θησαυρούς της».

Διαβεβαίωσε πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ωστόσο πως ακόμη μένει «κάποια απόσταση» προτού συναφθεί «οποιαδήποτε συμφωνία».

Ο κ. Όσμπορν, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, είπε, χαριτολογώντας, πως θα βρισκόταν στο Λονδίνο «αν βρισκόμασταν κοντά στην κατάληξη συμφωνίας με την Ελλάδα».

Θύμισε πως αν το Μουσείο ήθελε απλά να επιστρέψει τα γλυπτά, θα έπρεπε να αλλάξει νόμος του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων του. «Δεν θα μπορούσαμε, ακόμα και αν το θέλαμε, που δεν το θέλουμε, απλώς να τα στείλουμε πίσω», τόνισε.

Σημείωσε πως «έχουμε τη δυνατότητα να δανείζουμε αντικείμενα». Χαρακτήρισε περίεργο το ότι «δεν δανείζουμε πιο συχνά στην Ελλάδα, δεδομένης της ιστορίας μας και των δεσμών μας».

Επισήμανε τη διαφορετική στάση της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα. «Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει πει πως είναι ένα ζήτημα που επαφίεται στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, που αποφασίζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση». Η στάση είναι πολύ διαφορετική από αυτή του «Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αρνήθηκε να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό», πρόσθεσε. «Μου φαίνεται πολύ πιο λογικός και διπλωματικός τρόπος για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις