CLOSE

Breaking news

Μέγας Αλέξανδρος
A

Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δημοσίευσαν έκθεση στην Journal of Field Archaeology που αποκαλύπτει ένα νέο στοιχείο σχετικά με τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β' στην Βεργίνα. Στοιχείο που συνδέεται άρρηκτα με τον Μέγα Αλέξανδρο. Η ανακάλυψη αυτή έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου μιας και αμφισβητείται ο κάτοχος του τάφου της Βεργίνας.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως ταυτοποιήθηκε ο χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου από υλικό που βρέθηκε εντός του τάφου του Φιλίππου Β΄, κάτι που υποδεικνύει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, πως ο συγκεκριμένος τάφος πιθανώς να ανήκει στον ετεροθαλή αδελφό του Αλέξανδρου, Φίλιππο Γ' Αρριδαίο.

Η αρχαιολογική ομάδα ανέλυσε το κλωστουφαντουργικό υλικό που βρέθηκε μέσα στη χρυσή λάρνακα του Τάφου ΙΙ, γνωστού και ως Μεγάλη Τούμπα, μαζί με το περίφημο χρυσό στεφάνι βελανιδιάς.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι το εν λόγω ύφασμα ήταν από βαμβάκι και είχε μωβ χρώμα ενώ ανάμεσα στις επιστρώσεις του βρέθηκε χουντίτης, ένα σπάνιο ορυκτό που χρησιμοποιούνταν στα βασιλικά ενδύματα της αρχαίας Περσίας όπου ήταν γνωστό ως σάραπις.

Η θεωρία της αρχαιολογικής ομάδας

Τα παραπάνω στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην έκθεση τους οδήγησαν στην υπόθεση ότι πιθανόν το ύφασμα αυτό να ανήκει σε βασιλικό ένδυμα το οποίο ο Αλέξανδρος έφερε από την Περσία στην Βεργίνα. Οι αρχαιολόγοι για να ενισχύσουν τη θεωρία τους χρησιμοποιούν ως σημαντικό στοιχείο την παράσταση που απεικονίζεται στην τοιχογραφία που βρέθηκε στη ζωφόρο του τάφου στην οποία ένας από τους κυνηγούς, που ταυτίζεται με τον Αλέξανδρο, φορά έναν αντίστοιχο μωβ χιτώνα.

Η παραπάνω θεωρία θέτει υπό αμφισβήτηση την ανακάλυψη του ιστορικού Μανόλη Ανδρόνικου καθώς υπονοεί ότι στον Τάφο ΙΙ δεν θάφτηκε ο Φίλιππος Β΄ αλλά ο Φίλιππος Γ' Αρριδαίος, διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στην μαρμάρινη σαρκοφάγο πιθανόν να ανήκουν στον ίδιο τον Αλέξανδρο. Υπόθεση που έχει ξαναδιατυπωθεί στο παρελθόν.

Μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι δεν έχουν προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση, πηγές όμως από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από την ομάδα ανασκαφής της Βεργίνας αναφέρουν πως δεν πρόκειται για επιβεβαιωμένα στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα.

Η Στέλλα Δρούγου, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η οποία και διηύθυνε την ανασκαφή της Βεργίνας επί δέκα έτη μετά τον θάνατο του καθηγητή Μ. Ανδρόνικου δήλωσε τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια λέγονται πάρα πολλά σχετικά με τους τάφους της Βεργίνας χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα ανασκαφικά δεδομένα. Υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος παραφιλολογίας αλλά δεν έχουν νόημα τέτοιες συζητήσεις». Επισήμανε ακόμη πως δεν έχει ενημερωθεί από καμία επίσημη πηγή σχετικά με την έρευνα της ομάδας του κ. Μπαρτζιώκα ενώ αναρωτήθηκε «πως βρέθηκαν στα χέρια του τα ευρήματα του τάφου».

Η άλλη ανάγνωση του υφάσματος

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η νέα θεωρία δεν είναι καινούργια. Θεωρούνταν ότι τα υπολείμματα που είχαν βρεθεί στον Τάφο ΙΙ προέρχονταν από ένα κομμάτι ύφασμα με το οποίο είχαν τυλιχθεί τα οστά του νεκρού πριν από την καύση τους. Το 2014, η διεπιστημονική ομάδα της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε πως βρέθηκαν ίχνη χουντίτη και πορφύρας στην χρυσή λάρνακα του Τάφου ΙΙ, ανάμεσα και πάνω στα οστά, δεξιά από το χρυσό στεφάνι, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα πως το εν λόγω ύφασμα αποτελούσε μια μάσκα που φορούσε ο Φιλίππος Β΄, όσο ήταν εν ζωή, κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών, η οποία τοποθετήθηκε στη σορό του ως ένδειξη τιμής.

«Ήταν μια πολύπλοκη κατασκευή, πολυστρωματική με ύφασμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Μακεδονία. Ήταν προσεγμένη με 6-7 στρώματα υλικών, χουντίτη και πορφύρας, και τη φορούσε ο Φίλιππος σε θρησκευτικές τελετές, πιθανόν ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Ήταν ένα προσωπικό και ιερό αντικείμενο που συνόδευε τον νεκρό και αποτεφρώθηκε μαζί του» είχε εξηγήσει τότε ο Διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου, Γιάννη Μανιάτης που είχε κάνει την ανάλυση των υλικών.

Επίσης, στην ίδια εκείνη εκδήλωση είχαν παρουσιαστεί νέα ευρήματα στους σκελετούς του τάφου. Κάτι που αποδείκνυε ότι ο νεκρός του Τάφου ΙΙ είναι ο Φίλιππος Β’.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις