Breaking news

Θυμωμένος εργαζόμενος
A

Μπορεί γενικότερα, η ευγένεια, η πραότητα και η ηρεμία να αποτελούν χρυσές αρετές για κάποιον, έτσι ώστε να καταφέρει αυτό που θέλει, ωστόσο μία νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα όσον αφορά στην προσέγγιση μίας δύσκολης εργασίας.

Από τη μία αυτό το πόρισμα μπορεί να διεγείρει το ερώτημα, μήπως αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει αχρείαστη τοξικότητα σε πολλούς εργασιακούς χώρους, από την άλλη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να θυμώνεις μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την εκπόνηση δύσκολων εργασιών.

Συγκεκριμένα, μερικά πειράματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι τείνουν να αποδώσουν καλύτερα σε ένα γενικό σύνολο απαιτητικών εργασιών, από εκείνους που λαμβάνουν μία πιο συναισθηματικά ουδέτερη στάση. 

Ειδικότερα η Guardian αναφέρει ότι, «Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο θυμός αυξάνει την προσπάθεια για την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου, με αποτέλεσμα συχνά την μεγαλύτερη επιτυχία», σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις της Δρ Χέδερ Λεντς, η οποία είναι και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο ournal of Personality and Social Psychology, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές στο Texas A&M University, έκαναν πειράματα με περισσότερα από 1.000 άτομα, αναλύοντας μία βάση δεδομένων, προκειμένου να διερευνήσουν την καταλυτική επίδραση την οποία έχει ο θυμός σε διαφορετικές περιστάσεις.

Τι έδειξε η εφαρμογή των πειραμάτων

Κατά την εφαρμογή ενός εκ των πειραμάτων, έδειξαν σε μαθητές εικόνες οι οποίες έτειναν να τους προκαλέσουν θυμό και άλλα ανάμεικτα συναισθήματα όπως επιθυμία, διασκέδαση, θλίψη ή κάποιο άλλο ουδέτερο συναίσθημα. Έπειτα οι συμμετέχοντας ζητήθηκαν να λύσουν μία σειρά από αναγραμματισμούς, με τα αποτελέσματα να αποκαλύπτουν ότι, όσοι ήταν θυμωμένοι τα πήγαν καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι μία εξήγηση θα μπορούσε να οφείλεται στη σχέση την οποία φέρει ο θυμός και η μεγαλύτερη επιμονή, με την ομάδα να ανακαλύπτει ότι όσοι ήταν θυμωμένοι αφιέρωσαν παραπάνω χρόνο στο δύσκολο σύνολο των αναγραμματισμών.

Κατά τη διάρκεια ενός άλλου πειράματος, οι συμμετέχοντας οι οποίοι ήταν επίσης θυμωμένοι, κατάφεραν να αποφύγουν τις σημαίες σε ένα βιντεοπαιχνίδι σκι, από εκείνους οι οποίοι ήταν ουδέτεροι ή λυπημένοι και στάθηκαν στο ίδιο επίπεδο με εκείνους που ένιωθαν διασκέδαση ή επιθυμία.

Ειδικότερα, οι ερευνητές γράφουν ότι, «Αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι η γενική σωματική διέγερση είχε όφελος για τα σκορ του παιχνιδιού, καθώς θα ήταν μεγαλύτερη σε συνθήκες θυμού, διασκέδασης και επιθυμίας σε σύγκριση με τις θλιβερές και ουδέτερες συνθήκες».

Τι έδειξε η μελέτη από τις γενικές εκλογές των ΗΠΑ  το 2016 και το 2020

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν αναφορικά με τις γενικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016 και το 2020, παρουσίασαν ότι, οι άνθρωποι που ήταν περισσότερο θυμωμένοι για μία υποθετική νίκη ενός προεδρικού υποψηφίου, τον οποίο δεν υποστήριζαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Η Δρ Χέδερ Λεντς προσθέτει ότι, «Οι άνθρωποι προτιμούν συχνά να χρησιμοποιούν τα θετικά συναισθήματα ως εργαλεία περισσότερο από τα αρνητικά και τείνουν να βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα ως ανεπιθύμητα και δυσπροσαρμοστικά», είπε ο Lench. «Η έρευνά μας προσθέτει στα όλο και περισσότερα στοιχεία ότι ένας συνδυασμός θετικών και αρνητικών συναισθημάτων προάγει την ευημερία και ότι η χρήση αρνητικών συναισθημάτων ως εργαλείων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ορισμένες καταστάσεις».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις