Breaking news

thailand-tailandi.jpg
A

Ενώ η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Booking.com υπερηφανεύεται για τα αυξημένα έσοδά της, ορισμένοι συνεργάτες της λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η Guardian.

Το θέμα είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και την Ευρώπη μεταξύ των ξενοδόχων που εκφράζουν την απογοήτευσή τους σε σχετικές ομάδες του Facebook, καθώς φουντώνουν οι φήμες περί αποτυχημένων πληρωμών. 

Συνήθως, εάν ένας πελάτης κάνει κράτηση για ένα ξενοδοχείο μέσω της Booking.com και επιλέξει να πληρώσει προκαταβολικά, το site λαμβάνει την πληρωμή και τη μεταβιβάζει στον πάροχο του ξενοδοχείου, μείον την προμήθεια που κρατά.

Ωστόσο, συνεργάτες της Booking.com έχουν αναφέρει προβλήματα με την πληρωμή τους ήδη από τον Ιούλιο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μήνες νωρίτερα. Ενώ η Booking.com συνεχίζει να πληρώνεται από τους πελάτες, η εταιρεία δεν μετακυλά πάντα το οφειλόμενο ποσό σε ξενοδόχους αλλά και άλλους συνεργάτες, με τους οποίους έχει επικοινωνήσει η Guardian.

Τον Αύγουστο, ο όμιλος Booking ανέφερε συνολικά έσοδα 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αύξηση δηλαδή της τάξης του 27% και 51% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι.

«Τόσο οι διανυκτερεύσεις όσο και οι κρατήσεις ξεπέρασαν τις προηγούμενες προσδοκίες μας ως αποτέλεσμα του ευνοϊκού περιβάλλοντος ζήτησης», δήλωσε τότε ο διευθύνων σύμβουλος, Glenn Fogel. «Η αύξηση των εσόδων κατά 27% το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες μας».

Η αδύνατη επικοινωνία με την Booking

Ο Loren Infeld λειτουργεί ξενώνες στο Koh Phangan της Ταϊλάνδης και εργάζεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία για 20 χρόνια. Η Booking.com σταμάτησε να μεταβιβάζει πληρωμές στον Αμερικανό υπήκοο για έναν από τους ξενώνες στα μέσα Απριλίου.

«Δεν υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε μαζί τους. Διαδικτυακά λέει ότι πρέπει να μιλήσετε με τον οικονομικό ή πιστωτικό έλεγχο, κανένας από τους οποίους δεν έχει αριθμό τηλεφώνου ή διεύθυνση email» όπως λέει ο ίδιος.

Συμπλήρωσε δε, ότι κάποιος μπορεί να καλέσει ένα κέντρο επικοινωνίας, το οποίο στη συνέχεια καταθέτει ένα «αίτημα επικοινωνίας» με αυτές τις ομάδες. Αλλά το αίτημα αυτό λήγει κάθε τέσσερις ημέρες, απαιτώντας άλλο ένα τηλεφώνημα για την κατάθεση νέου αιτήματος. Την πρακτική αυτή επιβεβαίωσαν στην Guardian πολλοί ξενοδόχοι.

Η αδιέξοδη αυτή πολιτική έχει οδηγήσει πολλούς να επιχειρήσουν άλλους τρόπους για να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία Booking.com, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μηνυμάτων στο LinkedIn, email στον διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας Booking και της αναζήτησης μεμονωμένων οικονομικών υπαλλήλων στο διαδίκτυο.

Η Emily Stanley, μια Αυστραλή που διευθύνει μια βίλα δύο υπνοδωματίων στο Μπαλί, κατάφερε να πληρωθεί την περασμένη εβδομάδα για τα 11.000 δολάρια Αυστραλίας που της οφείλονταν από τον Μάρτιο. Τα κατάφερε αναζητώντας έναν οικονομικό υπάλληλο της Booking.com μέσω Facebook.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο. Πολύ αγχωτικό, πολλά δάκρυα. Προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο, επειδή οι άνθρωποι απλώς σε ποδοπατούν».

Ο Trandafir Rat, διαχειριστής μιας βίλας στη Δανία, είπε ότι αναγκάστηκε επίσης να κάνει επιπλέον δουλειές για να καλύψει τα  χρέη που του άφησε η Booking. Είπε στην Guardian ότι από μέρα σε μέρα θα του κόψουν το ρεύμα, εκτός και αν η Booking του δώσει τα 10.000 ευρώ που του χρωστάει, όπως λέει ο ίδιος.

«Σας ζητώ να μου στείλετε το ποσό που μου οφείλετε το συντομότερο δυνατό γιατί κινδυνεύω να χάσω όλη μου τη δουλειά!!!» ανέφερε ο Rat σε ένα email προς την Booking.com.

Ορισμένοι χειριστές που μίλησαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία τους τελευταίους μήνες ανέφεραν ότι πληρώθηκαν μόλις δημοσιοποιήθηκε η ιστορία τους. Η ουγγρική υπηρεσία επιτήρησης καταναλωτών τον περασμένο μήνα ξεκίνησε μια έρευνα για την αδυναμία της εταιρείας να πληρώσει τους ξενοδόχους στη χώρα και έκανε έφοδο στο τοπικό γραφείο της Booking.com, μετά από καταγγελία.

Η απάντηση της εταιρείας στις φήμες 

Η ιστοσελίδα Guardian έστειλε μια σειρά ερωτήσεων στην Booking.com σχετικά με τη φύση του ζητήματος, τον αριθμό των παρόχων ξενοδοχείων, τα ποσά που οφείλονται και εάν θα παρασχεθεί αποζημίωση σε όσους είχαν υποστεί οικονομικές ζημιές λόγω της μη καταβολής των ποσών.

Η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει αλλά ανέφερε σε δήλωσή της ότι η Booking.com προσπαθεί «να υποστηρίξει κάθε έναν από τους εταίρους διαμονής μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κατανοήσει πλήρως τη σημασία της έγκαιρης επεξεργασίας των πληρωμών. Κατανοούμε την απογοήτευση των οικοδεσποτών και των ιδιοκτητών καταλυμάτων που έχουν επηρεαστεί αδικαιολόγητα από ένα συνεχές τεχνικό ζήτημα και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα σφάλματα του συστήματος που επηρέασαν τις πληρωμές έχουν πλέον διορθωθεί και οι συναλλαγές των περισσότερων συνεργατών μας έχουν διεκπεραιωθεί», ανέφερε ο σχετικός εκπρόσωπος.

«Αναγνωρίζουμε ότι για κάποιους αυτό χρειάστηκε περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για να ολοκληρώσουμε τις υπόλοιπες συναλλαγές. Εάν κάποιος συνεργάτης έχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του Partner Hub».

Με πληροφορίες της σελίδας Guardian

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις