Με τα αρνητικά ρεκόρ στους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες να διαδέχονται το ένα το άλλο και τους μη εμβολιασμένους να βρίσκονται κατά γενική ομολογία στο επίκεντρο του τέταρτου κύματος της πανδημίας, το βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στα παιδιά.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για τη νόσηση των παιδιών είναι και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δ. Μπόγδανου που ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει τριπλασιασμό των μολύνσεων, μεγάλος αριθμός των οποίων θα αφορά και παιδιά.
Επίσης σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή τη στιγμή τα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται σε όλες τις ηλιακές ομάδες «με τα υψηλότερα ποσοστά αυτή τη στιγμή να καταγράφονται μεταξύ 5 και 14 ετών».
Στα πλαίσια αυτά αρκετά αμφιλεγόμενο παραμένει το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων εν μέσω της πανδημίας, καθώς οι επιστήμονες ζητούν από την κυβέρνηση να κλείσουν τα σχολεία δεδομένου πως οι ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας στενάζουν από ασθενείς με κορωνοϊό.
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος ζητά νωρίτερο κλείσιμο των σχολείων και το αργότερο άνοιγμά τους μετά τις γιορτές.
«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότης σαν ΕΣΥ, ζητάμε έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί προβλέπω επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, βλέπω μαύρα Χριστούγεννα. Πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η πολιτεία, μάσκες παντού εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, lockdown των ανεμβολίαστων, «πράσινο πάσο» σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει», είπε χαρακτηριστικά.
Το ενδεχόμενο να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων απέκλεισε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης , λέγοντας «Θεωρούμε ότι το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο πάει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, λειτουργεί και, άρα, δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, κ. Θανάσης Κικινής, εξέφρασε την ανησυχία του πως το πρόβλημα διασποράς του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα θα διογκωθεί με την επιδείνωση του καιρού. «Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε στην αρχή της χρονιάς ότι θα φτάσουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μέσα στα σχολεία ακριβώς γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών μέσα στα τμήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα «οι επιστήμονες έλεγαν 15 μαθητές ανά τμήμα και μάλιστα με συγκεκριμένους κανόνες αποστάσεων», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο «τεράστιο κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει στις σχολικές μονάδες».
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε πως η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει γίνει με την κυβέρνηση στην αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς τώρα «είμαστε πάλι με την πλάτη στον τοίχο, αφού φτάνουμε να συζητάμε πάλι για το πώς θα κλείσουν και για πόσο θα κλείσουν τα σχολεία, ενώ το ζητούμενο θα ήταν να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας». Δυστυχώς η αντιμετώπιση τόσο της μαθητικής όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν ήταν σε καμία φάση αυτή που θα έπρεπε να είναι, πρόσθεσε με αποτέλεσμα «να φτάνουμε τώρα πάλι να συζητάμε για αυτό που δε θα έπρεπε να συζητάμε, δηλαδή πώς και πόσο θα κλείσουν τα σχολεία».
Να κλείσουν τα σχολεία ζητά ο Δήμαρχος Πύργου
Ο Πύργος «βράζει» στη μάχη με τον κορωνοϊό, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος ζητάει το κλείσιμο των σχολείων. Με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας επαναλαμβάνει την ανάγκη να ληφθεί απόφαση που να αφορά άμεσο κλείσιμο των σχολείων στα οποία παρατηρείται έντονα το πρόβλημα.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία
Απέναντι στην έξαρση της πανδημίας της Covid-19 στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε να προστατεύονται καλύτερα τα παιδιά, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού να συνεχίσει να αποτελεί «απολύτως ύστατη λύση». Προκειμένου να αποτραπεί το εκ νέου κλείσιμο σχολείων και η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, ο ευρωπαϊκός βραχίονας του Οργανισμού συστήνει να ενισχυθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία.
«Η χρήση μασκών και εξαερισμού, παράλληλα με τακτικά τεστ, οφείλει να είναι ο κανόνας σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.