Προβλήματα με το πιστοποιητικό νόσησης αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες που μολύνονται για δεύτερη φορά από κορονοϊό, ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αφού τα μέτρα χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χτες πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής και έτσι από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι όρθιοι στη διασκέδαση, ξεκινούν και πάλι οι σχολικές εκδρομές και αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα από το 10% στο 50%. Παράλληλα, μειώνεται και η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Και ενώ όλα δείχνουν πως, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, η «γραμμή» της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική και να άρει σταδιακά όλους τους περιορισμούς.
Παρόλα αυτά άλυτο παραμένει το πρόβλημα με το πιστοποιητικό νόσησης όσων μολύνονται για δεύτερη φορά με κορονοϊό. Μάλιστα, τα περιστατικά των πολιτών που νοσούν για δεύτερη φορά είναι πάρα πολλά, εξαιτίας και της μετάλλαξης Όμικρον που κυριαρχεί πλέον στη χώρα μας.
Ήδη παλαιότερα το Proson.gr είχε αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας που νοσούν για δεύτερη φορά και κυριολεκτικά «εγκλωβίζονται» χωρίς «χαρτιά». Το πρόβλημα έγκειται στο ότι για τους τρεις επόμενους μήνες από την νόσηση το σύστημα δεν επιτρέπει ούτε το ραντεβού για τρίτη δόση ούτε όμως και την έκδοση νέου πιστοποιητικού νόσησης.
Έκτακτη συνεδρίαση
Όπως αποφασίστηκε, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει έκτακτα και σήμερα, μια ημέρα μετά την τακτική της εβδομαδιαία συνεδρίαση, για να δώσει επιτέλους λύση στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες. Παράλληλα θα συζητήσει και το θέμα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους βρεφικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η επιτροπή δεν προσανατολίζεται στο να επιτρέψει την έκδοση και δεύτερου πιστοποιητικού νόσησης. Αντίθετα η σκέψη της στρέφεται στο να μειώσει τον χρόνο που μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί με τρίτη δόση, ενώ έχει προηγούμενος νοσήσει. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να μπορεί ο εμβολιασμός να μπορεί να γίνει έναν μήνα μετά τη νόσηση αντί για τρεις που ήταν η προηγούμενη σύσταση.
Ο λόγος που οι επιστήμονες στρέφονται και πάλι στα εμβόλια είναι πως, όπως επισημαίνουν, η ανοσία από λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων».
Παράλληλα, οι επιστήμονες φοβούνται ότι όσοι έχουν μολυνθεί δύο φορές με κορονοϊό, είτε δεν προσέχουν αρκετά είτε το ανοσοποιητικό τους είναι ευάλωτο, επομένως σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος για την προστασία τους.
Τα ψεύτικα rapid test
Ένας ακόμα παράγοντας που θα καθορίσει την τελική απόφαση των επιστημόνων, όσον αφορά την έκδοση του δεύτερου πιστοποιητικού νόσησης, είναι οι καταγγελίες των προηγούμενων μηνών για «ψεύτικα» πιστοποιητικά που προέρχονταν από ψευδή θετικά Rapid test.
Επομένως, οι ειδικοί τονίζουν, πως μια δεύτερη έκδοση πιστοποιητικού νόσησης μπορεί να γίνεται ενώ το πρώτο δεν ήταν αληθές, και σε κάθε περίπτωση ο πολίτης να παραμένει επί της ουσίας ανεμβολίαστος και αθωράκιστoς.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα είχε πει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, την περασμένη Δευτέρα, οι ανακοινώσεις μετά τις συνεδριάσεις των ειδικών της Επιτροπής.