Breaking news

σεισμός Σάμου
A

Μνήμες από τον ισχυρό σεισμό στην Σάμο «ξύπνησαν» οι τουλάχιστον τρεις σεισμοί σε μια ημέρα στην Σάμο Οκτώβριο 2020. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του δυνατού σεισμού, 2 χρόνια πριν, δύο άτυχοι μαθητές έχασαν τη ζωή τους. 

Οι ειδικοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για τον ισχυρότερο σεισμό, αλλά «επικρατέστερος» φαίνεται να είναι αυτός των 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. 

Εκτιμήσεις ειδικών 

Ο σεισμολόγος και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο newsit, όπου ανέφερε πως: «Καλά πάνε τα πράγματα απ' ό,τι φαίνεται, είχαμε κάποια εκτόνωση το βράδυ με 3,7 Ρίχτερ και μικρότερους σεισμούς».

Ακόμα, ο επιστήμονας συμπλήρωσε πως: «ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έγινε από χθες ήταν στις 17:00 το μεσημέρι και ήταν μεγέθους  4,4 Ρίχτερ. Μάλλον είμαστε σε αποκλιμάκωση της δραστηριότητας και ενώ περνάει η ώρα, τεκμηριώνεται ακόμα πιο πολύ αυτή η άποψη. Μάλλον καταλήγουμε ότι ο χθεσινός σεισμός 5,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός αλλά κρατάμε κάποια επιφύλαξη. Από χθες έχουν γίνει σχεδόν 30 σεισμοί μέχρι 4,4 Ρίχτερ» . 

Επιπλέον, παρόμοια εκτίμηση είχα και ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος που μίλησε στο ίδιο μέσον ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, ο ειδικός είπε πως: «από όταν έγινε ο ισχυρότερος σεισμός χθες το μεσημέρι 5,2 Ρίχτερ έχουν γίνει αρκετοί μικρότεροι σεισμοί στην περιοχή οι οποίοι έχουν αρχίσει να δίνουν την εικόνα μίας μετασεισμικής ακολουθίας».

«Αυτό ενισχύει το σενάριο ότι ο 5,2 ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο ακόμα υπάρχουν αμφιβολίες, δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα στοιχεία. Σήμερα και αύριο θα γίνουν κι άλλες σεισμικές δονήσεις οπότε η ίδια η φύση θα μας δώσει την απάντηση» πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Τέλος, σχετικά με την στάση των κατοίκων της Σάμου και τους επισκέπτες της τη χθεσινή νύχτα, ο κος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «η νύχτα ήταν ήσυχη με μικρά μεγέθη, με τον μεγαλύτερο να γίνεται στις 17:10 χθες το απόγευμα μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Εξελίσσεται αρκετά ομαλά το φαινόμενο. Ακόμα όμως είμαστε επιφυλακτικοί». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις