Breaking news

evlogia pi8ikwn
A

Αυξάνονται διεθνώς τόσο τα επιβεβαιωμένα όσο και τα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ή πιο σωστά των μαϊμούδων (monkeypox). Πολλά από αυτά είναι άγνωστης προέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός που την προκαλεί, πιθανώς εξαπλώνεται κάτω από το "ραντάρ" των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα να προκύψει μια νέα επιδημία, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

Η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα 

Έντεκα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Τα 6 από αυτά ήταν εισαγόμενα, 4 ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και 1 κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό.

Είναι πιθανό να προκύψει μια νέα πανδημία;

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι το νέο ξέσπασμα μπορεί να ελεγχθεί με ιχνηλάτηση επαφών και εμβολιασμό όσων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με μόλυνση. Αν και δεν αποκλείουν τελείως μια πανδημία, δεν τη θεωρούν πιθανή και δεν θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι στο ίδιο επίπεδο με τον κορονοϊό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις