Breaking news

peiraeus
A

Η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του ρεύματος, εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνέβαλε και στην αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτήριων.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων υπέστη αύξηση, η οποία φτάνει 25%-30%. Όπως είναι λογικό, η αύξηση αυτή συμβάλει σε μια πρόσθετη επιβάρυνση όσων επιθυμούν να επισκεφθούν κάποιο νησί το φετινό καλοκαίρι.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να συμβάλει στην ακύρωση προγραμματισμένων διακοπών με οργανωμένο πακέτο, τόσο από την πλευρά των Ελλήνων όσο και από εκείνη των αλλοδαπών τουριστών, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικού Συνδέσμου Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FED-HATTA), κ. Λύσανδρου Τσιλίδη στο ethnos.gr.

Ο κ, Τσιλίδης προσέθεσε πως ενδέχεται να ακυρώσουν τις διακοπές τους εκείνοι οι οποίοι έχουν κατοικία σε κάποιο νησί και σχεδιάζουν να την επισκεφθούν για λίγες ημέρες το φετινό καλοκαίρι, λόγω της ακρίβειας στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Αιτίες των προβλημάτων στη φετινή τουριστική σεζόν

Όπως προσέθεσε ο πρόεδρος της FED-HATTA, οι αιτίες δημιουργίας προβλημάτων στη φετινή τουριστική περίοδο είναι η πανδημία του κορονοϊού, το γεγονός ότι φέτος στην ελληνική επικράτεια δεν υπάρχει κανένα covid-19 ξενοδοχείο, αλλά και τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πτήσεις που καταγράφονται στα διεθνή αεροδρόμια. Σε αντίθεση με τα διεθνή αεροδρόμια, στα ελληνικά η κατάσταση είναι πολύ καλή.

Ο προϋπολογισμός του επιπλέον κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τους τουρίστες

Επιπλέον, ο κ. Τσιλίδης χαρακτηρίζει το πρόβλημα της αύξησης στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ως σημαντικό, αλλά τονίζει πως δε θα υπάρχουν ακυρώσεις διακοπών, αφού το επιπλέον κόστος έχει προϋπολογιστεί από τους τουρίστες.

Ο πρόεδρος στην παρούσα συνέντευξη επισημαίνει πως: «Το πρόβλημα με τις αυξήσεις των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν είναι καθόλου αμελητέο και ίσα-ίσα θα το χαρακτήριζα ως σοβαρό, αφού θα πρέπει οι τουρίστες να επιβαρυνθούν το επιπλέον κόστος στα οργανωμένα πακέτα. Ωστόσο, αυτό έχει προϋπολογιστεί από τους τουρίστες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακυρώσεις διακοπών εξαιτίας του. Ο Ευρωπαίος τουρίστας, που έχει επιλέξει κάποιο ελληνικό νησί για τις διακοπές του και θα κάνει τόσα χιλιόμετρα για να έρθει εδώ, δε θα ακυρώσει τις διακοπές του λόγω της αύξησης στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Θεωρώ δεδομένο ότι έχει προϋπολογίσει και αυτό το κόστος. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που θέλουν να κάνουν διακοπές στα νησιά με κάποιο οργανωμένο πακέτο και οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με περίπου 20% αυξημένες τιμές, λόγω της γενικότερης ακρίβειας, πιστεύω ότι και αυτοί έχουν προϋπολογίσει το κόστος των ακριβότερων εισιτηρίων. Άλλωστε, φέτος υπάρχουν και φτηνότερα πακέτα διακοπών, τα οποία θα υπερκαλύψουν τις γενικότερες αυξήσεις. Ίσως να ακυρώσουν τις διακοπές τους εξαιτίας των εισιτηρίων κάποιοι από αυτούς που έχουν σπίτι σε νησί. Όμως, οι περισσότεροι πηγαίνουν σε αυτά με τις οικογένειές τους και κάθονται πολλές ημέρες, οπότε, κάνοντας οικονομία σε κάτι άλλο, θα ξεπεράσουν το κόστος του ακριβότερου εισιτηρίου».

Ακυρώσεις διακοπών λόγω του πολέμου Ρωσίας στην Ουκρανία και προβλήματα στη χορήγηση βίζας σε Ινδούς τουρίστες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FED-HATTA, ο τουρισμός έχει «δεχθεί» χτυπήματα από, μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού δεν θα έρθουν Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες αλλά και από τα προβλήματα στη χορήγηση βίζας σε Ινδούς τουρίστες. Τα παραπάνω ενδεχομένως να συντελέσουν σε ακύρωση διακοπών.

Ο κ. Τσιρίδης συνέχισε λέγοντας πως: «Αναμφισβήτητα, η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα και ανησυχίες. Ευτυχώς, δεν έχουμε ακόμα ακυρώσεις εξαιτίας του, ωστόσο, φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα. Επίσης, είναι πολύ αρνητικό ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο covid-19 ξενοδοχείο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Δεν μπορείς να καλείς τους τουρίστες να έρθουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα και να μην τους έχεις εξασφαλίσει προστασία την εποχή της πανδημίας. Αυτό είναι κάτι που δε συνέβαινε τα δύο τελευταία χρόνια. Οι ξενοδόχοι βλέπουν ότι φέτος έχουν δουλειά και δεν ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις του ως χώρους για τουρίστες με covid-19. Οι ξενοδόχοι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά το κράτος θα έπρεπε να επέμβει. Οι διακοπές των αλλοδαπών τουριστών επηρεάζονται και από την πολύ δύσκολη κατάσταση στα διεθνή αεροδρόμια, όπου λόγω έλλειψης προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες σημειώνονται πολλές καθυστερήσεις. Ευτυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, αφού οι εταιρείες φρόντισαν να έχουν προσωπικό, όμως επηρεαζόμαστε από τις διεθνείς εξελίξεις, αφού είμαστε χώρα υποδοχής. Θα υπάρχουν σε κάποιο ποσοστό ακυρώσεις, όμως, πιστεύω ότι θα καλυφθούν από αλλού».

Φετινή σεζόν σε σχέση με το 2021 και το 2019

Ενώ ο κ. Τσιρίδης συνέκρινε τα ποσοστά τουρισμού σε σε σχέση με το 2021 και το 2019, δηλώνοντας πως: «Είμαι αισιόδοξος για φέτος, θα είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, όμως, θα απέχουμε από το 2019. Τα οργανωμένα τουριστικά πακέτα για τους Έλληνες θα είναι κατά 40%-45% λιγότερα σε σχέση με το 2019. Δυστυχώς, η αγορά ακόμα δεν έχει επανέλθει. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους για τον τουρισμό έκλεισε κατά 50% μειωμένο σε σχέση με το 2019».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις