Breaking news

INTIME
A

Σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 ή το πολύ αύριο Παρασκευή, πρόκειται να εκδοθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 2ΓΒ/2023, στην οποία συμμετείχαν οι επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που διεξήχθη πέρσι τον Μάρτιο από το ΑΣΕΠ.

Update: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα (δείτε τα ΕΔΩ) και μένουν κενές 618 θέσεις (δείτε τις θέσεις που μένουν κενές ΕΔΩ).

Πιο αναλυτικά, η προκήρυξη 2ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ προβλέπει την πλήρωση, συνολικά, 1.843 θέσεων, μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (Β’ Στάδιο) σε φορείς του δημοσίου. 

Το ΑΣΕΠ έχει δημοσιεύσει ήδη τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης και σήμερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του proson.gr, πρόκειται να δημοσιεύσει και τα οριστικά. Οι διορισμοί των πρώτων επιτυχόντων του κλάδου ΤΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Πότε βγαίνει η 3ΓΒ/2023

Όσον αφορά τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 3ΓΒ/2023 πρόκειται να δημοσιευθούν τον Ιούλιο. Τα οριστικά αποτελέσματα θα εκδοθούν προς το τέλος του έτους με πιθανότερο μήνα τον Νοέμβριο και οι πρώτοι διορισμοί αναμένονται τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός 3ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ προβλέπει την πλήρωση 4.276 θέσεων από απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) σε όλο το δημόσιο. 

Άμεσα η προκήρυξη για ΕΕΠ

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson.gr μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση νέα προκήρυξη που θα αφορά αποκλειστικά Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ). Ο διαγωνισμός αυτός θα περιέχει 83 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού που έχουν εγκριθεί στον προγραμματισμό προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών για τα έτη 2022, 2023 και 2024, ενώ οι 83 θέσεις κατανέμονται σε διάφορους φορείς του δημοσίου. 

Επιπλέον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του proson.gr, στον διαγωνισμό αυτό θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή αποκλειστικά οι επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. 

Επί της ουσίας το ΑΣΕΠ καταργεί τις προκηρύξεις τύπου «Ε» και διαθέτει τις συγκεκριμένες θέσεις αποκλειστικά και μόνο για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού.  Υπενθυμίζουμε ότι οι προκηρύξεις «Ε» του ΑΣΕΠ είναι προκηρύξεις που αφορούν διορισμό με σύστημα μοριοδότησης και «έξτρα» ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως π.χ. μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Πιο συγκεκριμένα, σε προκηρύξεις αυτού του είδους ζητούνται συγκεκριμένοι τίτλοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, καθώς και εξειδικευμένη εμπειρία στο αντικείμενο της κάθε θέσης. Επιπλέον, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια περνούν από τη διαδικασία της συνέντευξης προκειμένου να αποφασισθεί ο διορισμός τους. 

Δύο νέοι διαγωνισμοί με 5.000 θέσεις

Τέλος, οι επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού έχουν να αναμένουν ακόμα δύο διαγωνισμούς που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς. 

Η επόμενη προκήρυξη, η οποία θα αφορά υποψήφιους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2024 και θα περιέχει περίπου 1.500 νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξη για τους υποψήφιους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) η οποία θα περιέχει περίπου 3.500 νέες θέσεις εργασίας και αναμένεται να εκδοθεί μετά τα οριστικά αποτελέσματα της 3ΓΒ/2023.

Ηλεκτρονικά ο 2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός

Ο επόμενος, δηλαδή ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός, προγραμματίζεται να γίνει ηλεκτρονικά και για αυτό έχει τεχνικές δυσκολίες και απαιτήσεις. Το ΑΣΕΠ πραγματοποιεί ήδη δοκιμές με ηλεκτρονικούς γραπτούς διαγωνισμούς (βλ. υπηρεσιακοί γραμματείς σε υπουργεία και διοικητές νοσοκομείων), ωστόσο η δυσκολία στον μεγάλο διαγωνισμό του δημοσίου έγκειται στο ότι συμμετέχουν χιλιάδες υποψήφιοι (περίπου 100.000 είχαν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό του 2023).

Μία ακόμα «καινοτομία» που θα περιλαμβάνει ο διαγωνισμός είναι ότι δεν θα δημοσιεύσει τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι. 

Η προκήρυξη του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού αναμένεται το 2025 και η γραπτή εξέταση θα γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών.

Η ηλεκτρονική εξέταση θα περιλαμβάνει τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται δεξιότητες όπως γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, η αντιληπτική ταχύτητα και η ακρίβεια, o επαγωγικός και παραγωγικός συλλογισμός καθώς και ένα σύνολο σαφώς ορισμένων και παρατηρήσιμων εργασιακών συμπεριφορών που, βάσει επιστημονικών ερευνών, σχετίζονται με την επιτυχημένη απόδοση στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και, ειδικότερα, με το Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων του ν. 4940/2022. 

Την ύλη θα την βρείτε στην goLearn εδώ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις