Breaking news

Παπαϊωάννου
A

Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την κάλυψη συνολικά 173 θέσεων διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών σε νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του υπουργείου Υγείας, μετά την έκδοση των βαθμολογιών των υποψηφίων, που έλαβαν μέρος στη γραπτή ηλεκτρονική εξέταση, περιέγραψε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, εκδόθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων, που έλαβαν μέρος στη γραπτή ηλεκτρονική εξέταση  για την κάλυψη των 152 θέσεων Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και για την κάλυψη των 21 θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Παπαϊωάννου αναφερόμενος στο τί θα ακολουθήσει μετά την έκδοση της γραπτής ηλεκτρονικής εξέτασης για την κάλυψη συνολικά 173 θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών σε νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του υπουργείου Υγείας, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς υπομονή από τους υποψηφίους καθώς «ο έλεγχος των δικαιολογητικών είναι χρονοβόρος και η μοριοδότηση δύσκολο εγχείρημα αλλά πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα».

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως θα ελεγχθεί εάν οι 15 πρώτοι στη βαθμολογία της γραπτής δοκιμασίας σε κάθε θέση (δεν υπάρχει βάση) έχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, ενώ σε περίπτωση που  διαπιστωθεί ότι κάποιος δεν τα κατέχει θα ελέγχονται τα δικαιολογητικά του 16ου μέχρι να σχηματισθεί η 15άδα των επικρατέστερων ανά θέσηΈπειτα, τα 15 αυτά άτομα θα μοριοδοτηθούν με βάση τα τυπικά τους προσόντα (σπουδές και εμπειρία).

Τα μόρια των υποψηφίων θα προστεθούν στη βαθμολογία και, με βάση το άθροισμα αυτό, οι επτά πρώτοι θα κληθούν για συνέντευξη προκειμένου να επιλεγούν οι τρεις πρώτοι από τους οποίους θα είναι υποχρεωμένος ο αρμόδιος υπουργός να επιλέξει το πρόσωπο που θα διορίσει διοικητή (ή υποδιοικητή) ΥΠΕ.

Έπειτα, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τόνισε πως μετά από την παραπάνω διαδικασία, θα συσταθούν τριμελείς επιτροπές για την επιλογή διοικητών και αναπληρωτών νοσοκομείων, όπου θα μετέχουν οι νέοι υπεάρχες.

Παράλληλα, επεσήμανε πως: «Και κάτι ακόμη για όσους υποψήφιους αναρωτιούνται: Το εάν μια επίδοση στον διαγωνισμό δίνει ή όχι ελπίδες στον υποψήφιο για να πάει στην επόμενη φάση είναι συνάρτηση α) της επίδοσης των άλλων 14 υποψηφίων που δήλωσαν  μια συγκεκριμένη θέση και β) των μορίων που θα συγκεντρώσει με βάση τα τυπικά του προσόντα και θα προστεθούν στην επίδοσή του στον διαγωνισμό. Και βέβαια προϋποθέτει ότι διαθέτει τα περιγραφόμενα στον νόμο τυπικά προσόντα».

«Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής: είναι βέβαιο ότι κάθε νέα διαδικασία (και ιδιαίτερα μια τόσο καινοτόμα) κρίνεται αφού ολοκληρωθεί και εκ του αποτελέσματος. Όμως, σε αυτή τη φάση, οφείλουμε να κρατήσουμε το κέρδος από το κεκτημένο που δημιουργείται για το μέλλον, τόσο για τη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών στο χαώδες τοπίο της τοποθέτησης διοικητών των φορέων όσο και για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του ΑΣΕΠ» σημείωσε.

Ανακοίνωση προέδρου του ΑΣΕΠ 

Πιο αναλυτικά, η ανάρτηση του προέδρου του ΑΣΕΠ έχει ως εξής: 

«Απεστάλησαν σήμερα Παρασκευή οι βαθμολογίες της γραπτής δοκιμασίας στους υποψηφίους για τις διοικήσεις των ΥΠΑ και των νοσοκομείων.

Η είδηση αυτή περιέχει τρεις «πρωτιές»:

Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που αφορά στην επιλογή (ή καλύτερα προεπιλογή) υποψηφίων για υψηλές διοικητικές θέσεις στο δημόσιο. 

Αποτελεί την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία που διεξήγε το ΑΣΕΠ με ηλεκτρονικό τρόπο και γι’ αυτό προετοιμάσθηκε, υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. 

Είναι η πρώτη φορά που διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είχε μόνο τεστ δεξιοτήτων («ψυχομετρικά τεστ») ενώ μέχρι τώρα εξετάζονταν μόνο γνώσεις ή (το 2023) γνώσεις και δεξιότητες. 

Η ενημέρωση των υποψηφίων για την επίδοσή τους δεν είναι το τέλος ούτε η αρχή του τέλους της διαδικασίας επιλογής τους. Είναι το τέλος της αρχής. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών είναι χρονοβόρος και η μοριοδότηση δύσκολο εγχείρημα αλλά πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα.

Θυμίζω ότι σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον νόμο, θα προχωρήσει η διαδικασία για τους διοικητές και υποδιοικητές των ΥΠΕ. Οι 15 πρώτοι στη βαθμολογία της γραπτής δοκιμασίας σε κάθε θέση (δεν υπάρχει βάση) θα ελεγχθούν εάν έχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα. Εάν κάποιος δεν τα διαθέτει, θα ελέγχονται τα δικαιολογητικά του 16ου κ.ο.κ. μέχρι να σχηματισθεί η 15άδα των επικρατέστερων ανά θέση. Στη συνέχεια, θα μοριοδοτηθούν με βάση τα τυπικά τους προσόντα (σπουδές και εμπειρία), τα μόρια θα προστεθούν στη βαθμολογία και, με βάση το άθροισμα αυτό, οι 7 πρώτοι θα κληθούν για συνέντευξη προκειμένου να επιλεγούν οι 3 πρώτοι από τους οποίους θα είναι υποχρεωμένος ο αρμόδιος υπουργός να επιλέξει το πρόσωπο που θα διορίσει διοικητή (ή υποδιοικητή) ΥΠΕ.

Στη συνέχεια, θα συσταθούν οι 3μελείς επιτροπές για την επιλογή διοικητών και αναπληρωτών νοσοκομείων, όπου θα μετέχουν οι νέοι υπεάρχες. 

Και κάτι ακόμη για όσους υποψήφιους αναρωτιούνται: 

Το εάν μια επίδοση στον διαγωνισμό δίνει ή όχι ελπίδες στον υποψήφιο για να πάει στην επόμενη φάση είναι συνάρτηση α) της επίδοσης των άλλων 14 υποψηφίων που δήλωσαν  μια συγκεκριμένη θέση και β) των μορίων που θα συγκεντρώσει με βάση τα τυπικά του προσόντα και θα προστεθούν στην επίδοσή του στον διαγωνισμό. Και βέβαια προϋποθέτει ότι διαθέτει τα περιγραφόμενα στον νόμο τυπικά προσόντα.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής: είναι βέβαιο ότι κάθε νέα διαδικασία (και ιδιαίτερα μια τόσο καινοτόμα) κρίνεται αφού ολοκληρωθεί και εκ του αποτελέσματος. Όμως, σε αυτή τη φάση, οφείλουμε να κρατήσουμε το κέρδος από το κεκτημένο που δημιουργείται για το μέλλον, τόσο για τη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών στο χαώδες τοπίο της τοποθέτησης διοικητών των φορέων όσο και για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του ΑΣΕΠ».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις