Κλειστές θα είναι αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, οι τράπεζες, καθώς οι εργαζόμενοι προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Εργατών Αθήνας και των κατά τόπους εργατικών κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα.
Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη και ώρα 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, οι λόγοι της συμμετοχής στην αυριανή απεργία είναι το «σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που ισχύει για τρίτο συνεχόμενο χρόνο, απομειώνοντας δραστικά την αγοραστική δύναμη των μισθών και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους, η απληστία της αγοράς και το ράλι των τιμών, που μετατρέπουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, σε μία αδιάκοπη μάχη για διαβίωση».
Ακόμα, ανάμεσα στους λόγους της απεργίας είναι ο «πληθωρισμός απληστίας», ότι η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις στους μισθούς, αλλά πρώτη στις τιμές και τα κέρδη, στην Ευρώπη. Η ΟΤΟΕ συμπληρώνει ότι «Στη χώρα μας μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις, αν και η ευρωπαϊκή οδηγία συστήνει ότι αυτό πρέπει να φθάσει το 80%», ενώ τονίζει την «επιλεκτική διατήρηση κάποιων διατάξεων της ΠΥΣ 6/2012, καθώς και μεταγενέστερων αντεργατικών νόμων που αφορούν την μετενέργεια, την επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ, την επίλυση των συλλογικών διαφορών μέσω του ΟΜΕΔ όταν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ουσιαστικά επιβραβεύουν κάθε κακόπιστο εργοδότη».
«Γιατί όλες αυτές οι ρυθμίσεις σε βάρος της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος στην απεργία, έχουν δημιουργήσει ένα θεσμικό ναρκοπέδιο σε βάρος των συνδικάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων» πρόσθεσε.
Οι διεκδικήσεις
Οι διεκδικήσεις της εν λόγω Ομοσπονδίας είναι οι ακόλουθες:
«Όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.
- Να πάψει η κυβέρνηση να περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
- Να πάρει μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
- Να ελέγξει και να πατάξει την αισχροκέρδεια.
- Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
- Να προστατεύσει έμπρακτα την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
- Να τιμαριθμοποιήσει τις φορολογικές κλίμακες και όλα τα κοινωνικά επιδόματα.
- Να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και την προστασία της στέγης, ιδίως των νέων ζευγαριών.
- Να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
- Να σπάσει τα καρτέλ που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες οφείλουν να παίξουν τον θεσμικό ρόλο τους, στηρίζοντας ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους, που έχουν συμβάλει καθοριστικά το τραπεζικό σύστημα να ξεπεράσει τα δομικά του προβλήματα και να μπει οριστικά στην νέα εποχή, με ισχυρή κερδοφορία και με βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική για τα επόμενα χρόνια».