Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ. Η απεργία αναμένεται να «παραλύσει» την πρωτεύουσα, καθώς καθηλωμένα θα είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ δύο συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί το πρωί στο κέντρο.
Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: μια του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μια της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος. Παράλληλα θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις από διάφορους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχους. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.
Το ερώτημα που προκύπτει σε κάθε απεργία από τους εργαζόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν είναι πόσα χρήματα θα χάσουν, καθώς και το αν κινδυνεύουν με κυρώσεις από την εργοδοσία τους.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε νόμιμη απεργία θεωρείται ότι απουσιάζουν για δικαιολογημένη αιτία. Κατά συνέπεια νομιμοποιείται η αποχή τους από την εργασία και ο χρόνος αποχής εξομοιώνεται με χρόνο εργασίας, σημαντικό γεγονός για τα δικαιώματά τους, όπως είναι για παράδειγμα η προϋπηρεσία.
Μείον ένα ημερομίσθιο
Η συμμετοχή των εργαζομένων σε νόμιμη απεργία οδηγεί στην άρση της υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή του ημερομισθίου κατά την ημέρα της απεργίας (με εξαίρεση το προσωπικό ασφαλείας). Οι εργαζόμενοι δηλαδή που θα συμμετάσχουν στην αυριανή πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ ή του ΕΚΑ θα χάσουν το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο τους. Να σημειωθεί ότι για να υπολογίσει κάποιος το ημερομίσθιο του αρκεί να διαιρέσει τον μισθό του δια 25.
Για παράδειγμά:
- Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ θα χάσει περίπου 32 ευρώ
- Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ θα χάσει περίπου 40 ευρώ
- Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ θα χάσει περίπου 48 ευρώ
Προστασία από την απόλυση
Τέλος, οι εργαζόμενοι απεργοί προστατεύονται από την απόλυση, δεδομένου ότι η συμμετοχή τους σε απεργία δεν μπορεί να αποτελέσει νόμιμο λόγο απόλυσης. Η τυχόν απόλυση κατά τη διάρκεια απεργίας ή μετά από συμμετοχή σε απεργία για λόγους εκδίκησης, θεωρείται παρεμπόδιση της άσκησης της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και είναι άκυρη ως καταχρηστική. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται και κάθε άλλο εκδικητικό και ζημιογόνο μέτρο για τον εργαζόμενο-απεργό, όπως π.χ. η μετάθεση ή ο εξαναγκασμός σε παραίτηση.
Κανονικά ο μισθός αν δεν υπάρχει τρόπος να φτάσει ο εργαζόμενος στην εργασία του
Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους για λόγους ανωτέρας βίας, που δεν ευθύνονται οι ίδιοι, δεν είναι δική τους η υπαιτιότητα, όπως η απεργία στα ΜΜΜ και η επιχείρηση όπου εργάζεται παραμένει ανοιχτή, τότε αμείβονται κανονικά.