Η Ελλάδα υπέβαλε επισήμως αίτημα για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, προκειμένου να εξαιρεθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το αίτημα κατατέθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα –μετά τη Γερμανία και τη Λετονία– που ενεργοποιεί τη σχετική ρήτρα, στο πλαίσιο του σχεδίου ReARM της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αιτήματα των κρατών-μελών θα εξεταστούν εντός Μαΐου και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στις αρχές Ιουνίου.
Ο Ουζβάρι υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν παρέκκλιση των μελών με πρόσθετες δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ. Δεν απέκλεισε δε την πιθανότητα υποβολής και άλλων αιτημάτων, καθώς η προθεσμία λήγει στα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η εξαίρεση αυτή αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού (2025–2036). Οι σχετικές δαπάνες προβλέπεται να ανέλθουν στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% το 2026, από 2,2% το 2024.
Η σχεδιαζόμενη αύξηση για το 2026 ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ποσό που το υπουργείο αναμένει να εξαιρεθεί από τους στόχους, βάσει των όρων της ρήτρας. Τονίζεται ότι οι υπόλοιποι δημοσιονομικοί κανόνες παραμένουν σε ισχύ, με τις αποκλίσεις –πλην των αμυντικών δαπανών– να καταγράφονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1263.