Breaking news

Καρδιά: Πώς η πολύωρη καθιστική ζωή συνδέεται με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα
A

Η πολύωρη καθιστική ζωή είναι καθημερινότητα για χιλιάδες ανθρώπους, με τις δουλειές γραφείου και όχι μόνο να έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς και με τις επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι στον ελεύθερο τους χρόνο, είτε με το να επιλέξουν την χαλάρωση στο σπίτι, είτε με το να επιλέξουν να καθίσουν σε ένα μαγαζί. Τι επιπτώσεις έχει όμως για την υγεία της καρδιάς η καθιστική ζωή και η αποστροφή προς οποιαδήποτε γυμναστική δραστηριότητα;

Συγκεκριμένα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, «JACC» και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έδειξε τι επιπτώσεις έχει η καθιστική ζωή στη λειτουργία της καρδιάς.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν δεδομένα που έλαβαν από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων υγείας UK Biobank. Επρόκειτο για σχεδόν 90.000 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν ένα επιταχυνσιόμετρο στον καρπό του χεριού τους το οποίο θα κατέγραφε τις κινήσεις τους για επτά ημέρες. Ο μέσος χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς ήταν 9,4 ώρες την ημέρα.

Η πορεία της μελέτης και τα αποτελέσματα

Η μέση παρακολούθηση της μελέτης διήρκησε οκτώ έτη, με τους μελετητές να διαπιστώνουν ότι περισσότερες από 10,6 ώρες καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα συνδέθηκαν σημαντικά με μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο. Ενώ, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου αυξήθηκε σταθερά με την πάροδο του χρόνου χωρίς σημαντικές μεταβολές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε εκείνους που πληρούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης των 150 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, η επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς στους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, και σε αυτούς εντοπίστηκε ότι οι επιδράσεις στον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θνησιμότητας παρέμειναν εμφανείς.

Επομένως, η έρευνα αποκαλύπτει πως εάν αντικαταστήσουμε μόλις 30 λεπτά υπερβολικού χρόνου καθιστικής ζωής κάθε μέρα με οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας, οι κίνδυνοι για την υγεία της καρδιάς μειώνονται.

Παράλληλα, η έρευνα τόνισε ότι η προσθήκη μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% και καρδειαγγειακής θνησιμότητας κατά 10%, ενώ ακόμα και η ελαφριά δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 6% και θνησιμότητας κατά 9%.

Τέλος, πέρα από τα αποτελέσματα οι μελετητές επεσήμαναν και κάποιους περιορισμούς στην μελέτη, όπως το ότι τα επιταχυνσιόμετρα που φοριούνται στον καρπό είναι ατελή στην ανίχνευση της στάσης του σώματος και ως εκ τούτου μπορεί να κατατάξουν λανθασμένα τον χρόνο ορθοστασίας ως χρόνο καθιστικής ζωής.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις