Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, βάφουν παραδοσιακά κόκκινα -και όχι μόνο- τα πασχαλινά αυγά. Τι μπορείτε όμως να κάνετε αν θέλετε να βάψετε αυγά σας φυσικά, χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις βαφές του εμπορίου, που πολλές φορές βάφουν και μέσα από το κέλυφος του αυγού;
Η απάντηση μας έρχεται από παλιά, όταν δεν υπήρχαν βαφές του εμπορίου και οι πιστοί έβαφαν τα αυτά με φυσικά υλικά, όπως για παράδειγμα, τις φλούδες από ξερά κρεμμύδια, τα παντζάρια ή το κόκκινο λάχανο.
Πώς θα βάψετε τα πασχαλινά αυγά με φυσικά υλικά
Για ελαφρύ ροζ χρώμα ιδανικό είναι το παντζάρι. Βράζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα ένα κιλό παντζάρια και στο νερό που μένει τοποθετούμε 12-14 αυγά και 3 κουταλιές της σούπας ξίδι. Σιγοβράζουμε τα αυγά περίπου 20 λεπτά και μετά τα αφήνουμε μέσα στο παντζαρόζουμο. Όσο περισσότερο μείνουν, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα τους.
Για κίτρινα ή πορτοκαλί αυγά βάζουμε 5-6 κουταλιές της σούπας κουρκουμά ή πάπρικα στο νερό και το βράζουμε για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξίδι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
Για πράσινο χρώμα στα βαμμένα αυγά χρησιμοποιείστε σπανάκι. Μισό κιλό σπανάκι είναι ιδανικό και ακολουθήστε την ίδια τακτική όπως και με τα παντζάρια.
Το μπλε-μοβ χρώμα αν και όχι παραδοσιακό υπάρχει φυσικός τρόπος να το βγάλετε και η απάντηση είναι το κόκκινο λάχανο,. Ξεπλύνετέ το καλά και χωρίστε τα φύλλα του ή μια χούφτα αποξηραμένο ιβίσκο.
Το καφετί-κεραμιδί χρώμα προκύπτει αν βράσετε τα φύλλα από τα κρεμμύδια. Για 12-14 αυγά θα χρειαστείτε τις φλούδες από 8-10 κρεμμύδια.
Να σημειωθεί ότι για να πιάσει καλύτερη η βαφή πρέπει τα αυγά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.