Ο τερματισμός της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά θα πλήξει σοβαρά το Κέρας της Αφρικής, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, προειδοποιώντας ότι μια ακόμα αύξηση στην τιμή των τροφίμων θα έλθει να προστεθεί στα δεινά δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με πείνα.
Η Μόσχα απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία που είναι γνωστή ως η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας --που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο-- εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις δικές της αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων. Ουκρανή διπλωμάτης έχει δηλώσει πως είναι κατά 99,9% σίγουρο ότι η Ρωσία θα την εγκαταλείψει όταν η συμφωνία θα πρέπει να ανανεωθεί στις 18 Ιουλίου.
Η πείνα σε περιοχές στο Κέρας της Αφρικής αποφεύχθηκε φέτος καθώς η περίοδος των βροχών ξεπέρασε τις προβλέψεις. Ωστόσο αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων δηλώνουν ότι περίπου 60 εκατ. άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε επτά χώρες της ανατολικής Αφρικής και ανησυχούν για τον αντίκτυπο ενός νέου πλήγματος.
«Η μη ανανέωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας θα πλήξει απολύτως την ανατολική Αφρική πολύ, πολύ σκληρά», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη η Ντομινίκ Φερέτι, υψηλόβαθμη αξιωματούχος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). «Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που εξαρτώνται από το σιτάρι της Ουκρανίας και χωρίς αυτό θα βλέπαμε σημαντικά υψηλότερες τιμές τροφίμων».
Το WFP προσπαθεί να μεταφέρει και να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα και θα αναγκαστεί να αλλάξει προμηθευτές εάν η συμφωνία ακυρωθεί, πρόσθεσε η Φερέτι.
Η Μπρέντα Λάζαρους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας δήλωσε ότι η διατροφή στη Σομαλία, το Σουδάν, το Τζιμπουτί και την Ερυθραία επικεντρώνεται στο σιτάρι και η όποια αλλαγή θα είναι «πολύ αργή».
Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι περίπου 700.000 τόνοι έχουν αποσταλεί στην Κένυα και την Αιθιοπία από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 2% περίπου του συνολικού όγκου, η περιοχή έχει πληγεί επίσης από την αύξηση στις τιμές του σιταριού από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και οι τιμές έχουν έκτοτε υποχωρήσει.
Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι 10,4 εκατ. παιδιά είναι αντιμέτωπα με οξύ υποσιτισμό και ανέφερε τα υψηλότερα επίπεδα νοσηλειών σε ιατρικές μονάδες τα προηγούμενα τρία χρόνια στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τμήματα της Κένυας.