Breaking news

covid_maios
A

Σήμερα Κυριακή 1η Μαϊού ξεκινά η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων της χώρας, κατά της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, με τους ανεμβολίαστους πολίτες να μπαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ χώρις rapid test. 

Από την άλλη οι εμβολιασμένοι πολίτες, αλλά και εκείνοι που έχουν νοσήσει, δεν θα χρειάζεται να υποδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, κατά την είσοδο τους σε καταστήματα. 

Τα εν λόγω μέτρα πρόκειται να διατηρηθούν για τους επόμενους 4 μήνες, ενόψει του καλοκαιριού, ενόσω η επαναξιολόγηση τους θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. 

Η κατάργηση των μέτρων έχει ως εξής:

1) Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πιστοποιητικό νόσησης 

Από σήμερα Κυριακή 1η Μαϊού πρόκειται να καταργηθεί η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης Covid-19, σχετικά με την είσοδο στο λιανεμπόριο και την εστίαση, ενώ πρόκειται να καταργηθούν και οι έλεγχοι. 

2) Καταργούνται τα rapid των εμβολιασμένων για την είσοδο στην εστίαση 

Όσον αφορά στην είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών στο λιανεμπόριο, θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς να χρειάζεται να κάνουν rapid test. Ωστόσο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους έχοντας διενεργήσει 1 μόνο rapid test την εβδομάδα, αντί για 2 που ίσχυαν εδώ και καιρό.

Αξίζει να αναφερθεί, πως αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να διευκρινιστεί εάν η κατάργηση των rapid test θα αφορά και τους κλειστούς χώρους 

3) Καταργούνται τα self test των μαθητών από τα σχολεία 

Οι εμβολιασμένοι μαθητές και μη, καθώς και οι εκπαιδευτές, πρόκειται να επιστρέψουν στα σχολεία μετά το Πάσχα, χωρίς την διενέργεια self test. Συγκεκριμένα τα υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα, καταργούνται από την 1η Μαϊού, αλλά πρόκειται να συνεχίσουν, εάν και εφόσον υπάρξει θετικό κρούσμα στο σχολείο. Κατόπιν αυτής της περίπτωσης θα γίνονται test στους υπόλοιπους μαθητές, την πρώτη και τέταρτη μέρα από την διάγνωση του κρούσματος. 

4) Καταργούνται οι μάσκες από τους κλειστούς χώρους

Την 1η Ιουνίου πρόκειται να γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς έρχεται και η κατάργηση των μασκών από τους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Τέλος δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο αν θα συνεχιστεί η χρήση τους στα super market και τα φαρμακεία. 

Για το υπόλοιπο του Μαϊού, οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις