Με το Πάσχα να πλησιάζει και το βάψιμο των αυγών να αποτελεί αναπόσπαστο έθιμο, πολλοί αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια τα βαμμένα και βρασμένα αυγά. Η απάντηση έρχεται από τους αρμόδιους οργανισμούς των ΗΠΑ, με βασικούς κανόνες που εξασφαλίζουν την υγιεινή και τη διατήρησή τους.
Σύμφωνα με το American Egg Board, τα βρασμένα και βαμμένα αυγά, εφόσον έχουν χρωματιστεί με κατάλληλα για τρόφιμα χρώματα, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.
Ωστόσο, προειδοποιούν πως περίπου 1 στα 22.000 αυγά ενδέχεται να περιέχει το επικίνδυνο βακτήριο της σαλμονέλας, το οποίο μπορεί να πολλαπλασιαστεί ταχύτατα εάν τα αυγά παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμα και μετά το βράσιμο.
Γι’ αυτό, όπως τονίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων (USDA), είναι καθοριστικής σημασίας τα αυγά να ψύχονται άμεσα μετά τη συλλογή ή την αγορά.
Οδηγίες ασφαλούς αποθήκευσης
- Βρασμένα αυγά πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το βράσιμο. Αν μείνουν εκτός ψυγείου πάνω από δύο ώρες, πρέπει να απορρίπτονται.
- Το βράσιμο αφαιρεί τη φυσική προστατευτική επικάλυψη του αυγού, κάνοντάς το πιο ευάλωτο σε αλλοιώσεις σε σχέση με τα ωμά αυγά.
- Τα αυγά φυλάσσονται κατά προτίμηση μέσα στο κουτί τους, στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (όχι στην πόρτα), με θερμοκρασία έως 4°C.
Σαλμονέλα: Τι προκαλεί και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Η λοίμωξη από σαλμονέλα, αν και σπάνια απειλεί τη ζωή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερική ενόχληση, όπως διάρροια, πυρετό, εμετούς και κοιλιακό άλγος. Τα συμπτώματα διαρκούν 4 έως 7 ημέρες.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες:
- Παιδιά κάτω των 5 ετών
- Ηλικιωμένοι άνω των 65
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό
Διατήρηση ωμών και μαγειρεμένων αυγών
- Ωμά αυγά με το τσόφλι διατηρούνται στο ψυγείο για 4 έως 5 εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας ή περίπου 3 εβδομάδες από την αγορά.
- Ελαφρώς χτυπημένα ωμά αυγά διατηρούνται έως 2 ημέρες.
- Ασπράδια έως 4 ημέρες, κρόκοι έως 2 ημέρες.
Κατάψυξη αυγών: Τι να προσέξετε
Για μεγαλύτερη διάρκεια, τα αυγά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά όχι μέσα στο τσόφλι και όχι αφού έχουν βραστεί, είτε είναι καθαρισμένα είτε όχι. Πριν καταψυχθούν, τα φρέσκα αυγά πρέπει να τοποθετούνται σε καλά κλεισμένα δοχεία, με ημερομηνία και ποσότητα σημειωμένα.
Οι κρόκοι πρέπει να αναμειγνύονται με αλάτι, ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού, ανάλογα με τη μελλοντική χρήση (αλμυρή ή γλυκιά), για να μη σφίξουν κατά την κατάψυξη. Η θερμοκρασία στους -18°C διατηρεί τα αυγά έως και για έναν χρόνο.