Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και τα παραδοσιακά πασχαλινά αυγά έχουν την τιμητική τους. Άλλοι προτιμούν τις φυσικές βαφές με παντζάρι ή φλούδες κρεμμυδιού, άλλοι επιλέγουν χρώματα ζαχαροπλαστικής, ενώ πολλοί μένουν πιστοί στις έτοιμες βαφές του εμπορίου. Όποια κι αν είναι η μέθοδος που προτιμάτε, το αποτέλεσμα μπορεί να χαλάσει αν δεν προσέξετε το βράσιμο.
Ένα συχνό φαινόμενο που ξενίζει πολλούς είναι ο πράσινος αποχρωματισμός γύρω από τον κρόκο. Αν και μοιάζει ανησυχητικό, είναι απολύτως ακίνδυνο. Πρόκειται για μια φυσική χημική αντίδραση ανάμεσα στο θείο (που υπάρχει στο ασπράδι) και στον σίδηρο του κρόκου. Η αντίδραση αυτή προκαλείται όταν τα αυγά βράσουν υπερβολικά ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Πώς θα βράσετε σωστά τα αυγά σας
Για να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, ακολουθήστε μερικά απλά αλλά σημαντικά βήματα:
- Ξεκινήστε σωστά: Μην βάζετε τα αυγά απευθείας σε καυτό νερό. Ξεκινήστε με χλιαρό και ανεβάστε σταδιακά τη θερμοκρασία.
- Προσθέστε αλάτι ή ξίδι: Το ξίδι βοηθά στη σκλήρυνση του κελύφους και συμβάλλει στη σταθεροποίηση του χρώματος κατά τη βαφή.
- Μην παραβράζετε: Ο ιδανικός χρόνος βρασμού είναι 9-10 λεπτά. Αν ξεπεράσετε αυτό το όριο, αυξάνετε τον κίνδυνο να σχηματιστεί πράσινος κύκλος γύρω από τον κρόκο.
- Ψύξη αμέσως: Μεταφέρετε τα αυγά αμέσως σε κρύο νερό μόλις τα βγάλετε από την κατσαρόλα, για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος.
Κόκκινα αυγά που ξεφλουδίζονται εύκολα
Ένα ακόμη κόλπο για πετυχημένα αυγά είναι η επιλογή τους: αποφύγετε τα πολύ φρέσκα. Τα αυγά μερικών ημερών (7-10 ημερών) ξεφλουδίζονται πολύ πιο εύκολα. Επίσης, αφήστε τα εκτός ψυγείου για λίγες ώρες πριν το βράσιμο ώστε να αποφύγετε θερμικά σοκ που μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές.
Με λίγη προσοχή και μεράκι, τα φετινά αυγά του Πάσχα θα είναι παραδοσιακά αλλά και τέλεια!