Breaking news

covid
A

 

Ο παγκόσμιος κίνδυνος της νέας μετάλλαξης Omicron είναι «πολύ υψηλός», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα, καθώς περισσότερες χώρες ανέφεραν κρούσματα της παραλλαγής, πυροδοτώντας την παγκόσμια ανησυχία.

Ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων, ένας αυξανόμενος αριθμός εθνών κλείνει τα σύνορά παρά τις εκκλήσεις για προσοχή και τις εκρήξεις απογοήτευσης από ορισμένους.

Δηλώσεις ΠΟΥ και ΟΗΕ

«Η ίδια η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι αν και πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε με τον Covid-19, δεν έχει τελειώσει με εμάς», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε ειδική συνεδρίαση.

Σε συμβουλή προς τα κράτη μέλη, η υπηρεσία του ΟΗΕ τα προέτρεψε να επιταχύνουν την εμβολιαστική κάλυψη κατά του Covid-19 «όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ιδιαίτερα μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου και να ενισχύσουν τις προσπάθειες επιτήρησης.

«Η Omicron έχει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεων ακίδας, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές για τον πιθανό αντίκτυπό τους στην τροχιά της πανδημίας», ανέφερε το σώμα στην έκθεση που ανάρτησε στο Twitter. «Εάν μια άλλη έξαρση του Covid-19 πραγματοποιηθεί λόγω της Omicron, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές».

H εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το nbcnews.com, κρούσματα στη Σκωτία και την Πορτογαλία υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή μπορεί ήδη να εξαπλώνεται εκτός της περιοχής της Νότιας Αφρικής.

«Μπορεί να υπάρχει ήδη κάποια κοινοτική μετάδοση αυτής της παραλλαγής στη Σκωτία», δήλωσε η πρωθυπουργός Nicola Sturgeon, αφού η χώρα ανέφερε τα πρώτα έξι κρούσματα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Πορτογαλία δήλωσαν ότι η χώρα είχε εντοπίσει 13 περιπτώσεις μεταξύ των μελών της ομάδας ενός επαγγελματικού συλλόγου ποδοσφαίρου, σύμφωνα με το Associated Press. Ένας από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Belenenses με έδρα τη Λισαβόνα, ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις