Με βασική ομιλήτρια την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου διοργάνωσε ο Δήμος Μαραθώνα στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, εκδήλωση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσείου για την ευαισθητοποίηση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.
Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης ήταν το βίντεο που παρουσίασαν με το τραγούδι που δημιούργησαν κατά του σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Μαραθώνα σε συνεργασία με το ”Χαμόγελο του Παιδιού”.
«Το μπούλινγκ είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στις μέρες μας, με δυσάρεστες συνέπειες για τα θύματα. Για τον περιορισμό του απαιτείται στενή συνεργασία από όλους, από εμάς τους γονείς, από τους δασκάλους και από ολόκληρη την Πολιτεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και στη συνέχεια τόνισε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά, στους μαθητές μας, να τους διδάσκουμε τον σεβασμό στο σχολικό περιβάλλον και στη ζωή τους γενικότερα και να τους θωρακίσουμε απέναντι σε κάθε θύτη που τους ασκεί κάθε μορφής κακοποίηση. Να σταθούμε δίπλα τους για να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι. Μόνο έτσι θα τους βοηθήσουμε να γίνουν δυνατές προσωπικότητες και να αντιμετωπίσουν κάθε προσπάθεια επιβολής βίας. Ο σχολικός εκφοβισμός υπήρχε πάντα. Όμως η εποχή που κρύβαμε το πρόβλημα έχει τελειώσει».
Ο κ. Τσίρκας στάθηκε και στη σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και την υποστήριξη των θυμάτων.
Από τη δική της μεριά, η κυρία Μπεκατώρου, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο για την πρόσκληση, είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς ως μαθητές ούτε καν είχαμε σκεφτεί να αρθρώσουμε φράσεις, όπως σχολικός εκφοβισμός. Το φαινόμενο της κακοποίησης είναι καλυμμένο με διάφορα περιτυλίγματα και βρίσκεται στην κουλτούρα της κοινωνίας μας. Με την εξομολόγησή μου άλλαξαν κάποια πράγματα, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η αλλαγή της κουλτούρας μας. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και να συντονιστούν όλοι για το καλό του θύματος και για την συμμόρφωση του θύτη, όχι την τιμωρία του. Οφείλουμε όλοι να διαμαρτυρόμαστε όταν βλέπουμε φαινόμενα κακοποίησης. Η σιωπή στη βία είναι συνενοχή».
Στη συνέχεια μίλησαν και μαθητές για τις δικές τους εμπειρίες και έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα προς την Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας. Στο τέλος ο δήμαρχος Μαραθώνα τής δώρισε ως ενθύμιο το αντίγραφο του μεταλλίου του Σπύρου Λούη.