Το Πάσχα είναι σε δύο εβδομάδες περίπου, με τους καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι, με το αρνί και το κατσίκι να έχουν όπως κάθε χρόνο την τιμητική τους.
Βέβαια, φέτος τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, από τις ζωονόσους μέχρι τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θέτουν εν αμφιβόλω την επαρκή διάθεση και τις τιμές των αμνοεριφίων.
Ειδικότερα, ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος στην αγορά.
Επισημαίνει ότι: «Εδώ και 2,5 χρόνια με τον «Ντάνιελ» δεν έχουν αποκατασταθεί ένας μεγάλος όγκος των μαντριών που έχουν χαλαστεί. Ζωονόσοι, όπως ευλογιά και πανώλη έχουν καταστρέψει πολλά κοπάδια. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ λιγότερα ποσοστά από αυτά που θα χρειαζόμασταν για την Πασχαλιά».
Ενώ τονίζει ότι «με βάση νούμερα χρειαζόμαστε 700.000 με 750.000, όπως σφάχτηκαν πέρσι, χώρια τα αρνιά που ήρθαν και από το εξωτερικό και αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 400.000 αρνιά και κατσίκια».
Ανέφερε ακόμη πως ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον γενικό γραμματέα, και ότι του υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν αρκετές εισαγωγές ώστε αυτό το ισοζύγιο να κρατηθεί για να μην εκτιναχτούν οι τιμές.
«Είμαστε 15-20% παραπάνω στην τιμή σε σχέση με πέρσι»
«Παρ’όλα αυτά, κάθε μέρα οι τιμές αυξάνονται και περιμένουμε να δούμε που θα σταματήσουν για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το καταναλωτικό κοινό. Είμαστε 15-20% παραπάνω στην τιμή σε σχέση με πέρσι. Αν έρθουν ρουμάνικα όπως υποσχέθηκε το υπουργείο θα υπάρξει επάρκεια», ενώ τόνισε ότι αυτά που θα έρθουν από τη Ρουμανία θα είναι σφραγισμένα.
Κατέληξε λέγοντας ότι «υπολογίζουμε στους κρατικούς ελέγχους ότι οι σφραγίσεις θα γίνουν κανονικά. Απαιτούμε να είναι όλα σφραγισμένα και να πουληθούν ρουμάνικα (σ.σ. να μη βαφτιστούν ως ελληνικά)».
Το σχετικό βίντεο: