Breaking news

Υγιεινή διατροφή και λαχανικά
A

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry, επισημαίνει ότι τα μανιτάρια αποτελούν μία από τις κορυφαίες διατροφικές πηγές δύο ισχυρών αντιοξειδωτικών: της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης.

Ο Ρόμπερτ Μπίλμαν, ομότιμος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τονίζει πως «τα μανιτάρια είναι αναμφισβήτητα η πλουσιότερη πηγή αυτών των αντιοξειδωτικών, με ορισμένα είδη να ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους».

Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες – υποπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών. Η υπερβολική συσσώρευση αυτών των μορίων έχει συσχετιστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τακτική κατανάλωση μανιταριών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από τέτοιες βλάβες.

Ανάμεσα στα 13 είδη μανιταριών που αναλύθηκαν, τα βασιλομανίταρα (γνωστά και ως πορτσίνι) αναδείχθηκαν ως τα πιο πλούσια σε εργοθειονίνη και γλουταθειόνη. Παρόλο που τα κοινά λευκά μανιτάρια περιέχουν μικρότερες ποσότητες αυτών των ουσιών, παραμένουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές επιλογές σε σύγκριση με πολλές άλλες τροφές.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μπίλμαν, οι θρεπτικές ιδιότητες των μανιταριών διατηρούνται ακόμη και μετά το μαγείρεμα, αφού οι δύο αυτές ουσίες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την αξία των μανιταριών ως σημαντικό σύμμαχο για την υγεία και τη διατροφή.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις