Breaking news

Covid free
A

Σκέψεις για αλλαγή στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού έχει φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Είναι γεγονός πως αν και όλη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19, ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στα νέα στελέχη όπως το Όμικρον. Σε κάθε περίπτωση η αναμνηστική δόση του εμβολίου συνίστανται για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού φαίνεται πως πολύ σύντομα θα αλλάξει και την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει από το νέο έτος το «green pass» να χωριστεί σε δυο κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Star, η Ευρώπη «σκέφτεται» πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει είναι δυο ταχυτήτων, με διαφορετική ημερομηνία λήξης μετά τη δεύτερη δόση, αναλόγως της ηλικίας του εμβολιασμένου ατόμου.

Αναλυτικά, για τους πολίτες άνω των 60 ετών τα πιστοποιητικά αναμένεται να λήγουν στους επτά μήνες, ενώ για όλους τους υπόλοιπους αναμένεται να λήγουν στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση για τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών αναμένεται να αποφασιστεί πρώτα στις Βρυξέλλες μετά τον Ιανουάριο του 2022 και στη συνέχεια θα την υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες χώρες, όπως και από την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λένε πως μετά την τρίτη δόση τα πιστοποιητικά θα ισχύουν για όλους τους πολίτες για εννέα μήνες.

Τα σενάρια για τους τρεις μήνες

Στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

«Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Οι δηλώσεις αυτές έχουν εγείρει νέα σενάρια και ήδη πολλά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πληροφορίες που λένε ότι οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει στους 3 μήνες και όχι στους 6 που ισχύει σήμερα δίνοντας παράταση ενός μήνα από τη λήξη του προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν με κορονοϊό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις