Η επιστήμη επανέρχεται συχνά με συμβουλές που συνιστούν έναν υγιή τρόπο ζωής χωρίς εκπλήξεις. Εκείνο που υπερτονίζεται μέχρι και σήμερα, είναι η σημασία της άσκησης και της διατροφής, ως δύο παράγοντες που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διαχείριση του κάθε ανθρώπου.
«Αυτά είναι καλά νέα, επειδή αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχετε καλύτερο έλεγχο των παραγόντων που επηρεάζουν τη μακροζωία απ' ό,τι νομίζετε» σύμφωνα με πληροφορίες άρθρου που δημοσιεύτηκε healthline.gr.
Καταρρίπτοντας πολλούς «μύθους» γύρω από την καλή φυσική μας κατάσταση, η επιστήμη δείχνει ότι η γενετική σύνθεση είναι μόνο ένα μέρος του πολύπλοκου παζλ της διάρκειας ζωής και δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, όπως μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει. Σήμερα, οι ειδικοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην «υγιή γήρανση».
«Το ερώτημα που πραγματικά πρέπει να θέτουμε και να εστιάζουμε είναι, τι είναι η υγιής γήρανση και το healthspan, όχι η διάρκεια ζωής», δήλωσε στο Healthline η Amanda Boyce, PhDTrusted Source., Health Scientist Administrator στο Τμήμα Βιολογίας της Γήρανσης, στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης του NIH.
Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται «πέντε επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για τη βελτίωση της μακροζωίας σας το 2025».
1. Εντάξτε τη Μεσογειακή ή την Ιαπωνική Διατροφή
Η επιστήμη ξεκαθαρίζει: η Μεσογειακή και η Ιαπωνική (Οκινάουα) διατροφή είναι οι καλύτερες στην πρόληψη ασθενειών και τη βελτίωση της μακροζωίας. Και οι δύο διατροφές δίνουν έμφαση στα φρέσκα λαχανικά, στα ψάρια πλούσια σε υγιεινά λίπη και στον περιορισμό επεξεργασμένων τροφίμων και ζάχαρης.
2. Απώλεια περιττών κιλών
Η παχυσαρκία συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Η απώλεια ακόμα και του 5% του σωματικού σας βάρους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία σας. Μην εστιάζετε μόνο στη ζυγαριά, αλλά μάθετε ποιο είναι το ιδανικό βάρος για την ηλικία, το φύλο και το ύψος σας. Η διατήρηση υγιούς βάρους είναι κρίσιμη για την ποιότητα ζωής σας.
3. Μειώστε τον χρόνο της καθιστικής ζωής
Η καθιστική ζωή συνδέεται πολλές φορές με τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμη και αν ασκείστε τακτικά, ο υπερβολικός χρόνος καθισιού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε την κίνηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και ένας μικρός περίπατος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
4. Ασκηθείτε περισσότερο
Η τακτική άσκηση όχι μόνο βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση, αλλά ενισχύει και την υγεία του εγκεφάλου σας. Ακόμα και 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Διαλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, προκειμένου να διατηρήσετε τη συνήθεια μακροπρόθεσμα.
5. Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές θανατηφόρες ασθένειες, όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών αλλά μπορεί να προσθέσει έως και δέκα χρόνια στο προσδόκιμο ζωής σας.
Η μακροζωία δεν επιτυγχάνεται με «μαγικές» λύσεις αλλά με υγιείς καθημερινές συνήθειες. Εστιάστε στη σωστή διατροφή, την τακτική άσκηση, τη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής, τη διατήρηση υγιούς βάρους και τη διακοπή κακών συνηθειών, όπως το κάπνισμα.