Breaking news

Χαλκιδική/EUROKINISSI
A

Διαστάσεις μάστιγας έχει αποκτήσει το πρόβλημα με τις κατοικίες που νοικιάζονται παράνομα ως Airbnb στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία και να χάνονται εξαιτίας της φοροδιαφυγής πολλά και σημαντικά έσοδα για την οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, κυρίως Βαλκάνιοι έχουν αγοράσει κάθε λογής εξοχικές κατοικίες σχεδόν σε όλες τις περιοχές της τουριστικότερου νομού της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους.

Ωστόσο, μένουν για λίγες μέρες στα σπίτια τους και στη συνέχεια τα νοικιάζουν παράνομα, χωρίς την έκδοση κανενός παραστατικού, σε συμπατριώτες τους, αποκομίζοντας παράνομο όφελος. Κερδισμένοι είναι και οι ενοικιαστές, αφού καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών λιγότερα χρήματα από αυτά που θα πλήρωναν, αν νοίκιαζαν νόμιμα κάποια κατοικία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που παρανομούν, είναι Βαλκάνιοι. Στις χώρες τους διαφημίζουν εκτεταμένα ως Airbnb τα ακίνητά τους και έτσι αποκτούν μεγάλη πελατεία, Όλες οι συμφωνίες και οι καταβολές των χρημάτων γίνονται στο εξωτερικό, χωρίς να φαίνεται τίποτα στην Ελλάδα. Έτσι, όμως, χάνονται πολλά χρήματα εξαιτίας της φοροδιαφυγής αλλά και σημαντικά έσοδα για την τοπική οικονομία. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, αφού μπορεί να είναι και χιλιάδες τα με αυτόν τον τρόπο παρανόμως ενοικιαζόμενα ακίνητα. Το πρόβλημα εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, σημαντικές διαστάσεις έχει αποκτήσει και στην Πιερία», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Κουφίδης.

Πολύς κόσμος, χαμηλοί οι τζίροι

Το αποτέλεσμα είναι η πληρότητα των νόμιμων ενοικιαζόμενων δωματίων να είναι χαμηλότερη  κατά 25% - 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αναφέρει ότι οι πληρότητες κινούνται στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την περσινή καλοκαιρινή περίοδο και αν πάνε καλά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, οι πληρότητες θα είναι αυξημένες σε σχέση με το 2023.

Είναι δεδομένο ότι ο αριθμός των επισκεπτών φέτος στη Χαλκιδική κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από τον Ιούνιο ακόμα σε πολλά χωριά η εικόνα παρέπεμπε στις ιδιαίτερα τουριστικές μέρες του Αυγούστου, με πολύ κόσμο να συνωστίζεται τα βράδια στους δρόμους αλλά και πολλές παραλίες να είναι γεμάτες σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ωστόσο, κατά τον κ. Κουφίδη, παρά τον υψηλό αριθμό επισκεπτών, οι τζίροι των επιχειρήσεων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, κατά τουλάχιστον 20% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

«Μπορεί να βλέπεις κόσμο στους δρόμους, αλλά οι περισσότεροι βολτάρουν, κρατώντας στο χέρι ένα παγωτό ή ένα σάντουιτς. Η ακρίβεια αποτελεί την κυριότερη αιτία γι΄ αυτήν την κατάσταση. Ακόμα και Γερμανούς τουρίστες να χαλούν λιγότερα χρήματα. Επίσης, οι αλλοδαποί τουρίστες στη Χαλκιδική είναι κυρίως Βαλκάνιοι και οι περισσότεροι από αυτούς είναι περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε υψηλό αριθμό επισκεπτών αλλά αυτό να μην αντικατοπτρίζεται στους τζίρους των επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Κουφίδης.    

Διαβάστε επίσης: 

Κασσελάκης: Η «δεξαμενή νερού» πνίγει την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: ο Σηκουάνας «κατάπιε» αθλήτρια – Το Βέλγιο αποσύρθηκε από τη μεικτή σκυταλοδρομία τριάθλου

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις