Αυτό το οποίο προβλέπουν τα μοντέλα και για τα επόμενα χρόνια και το οποίο δυστυχώς συμβαίνει ήδη, είναι ότι το καλοκαίρι αρχίζει και επεκτείνεται, δηλαδή οι καλοκαιρινοί μήνες, με ό,τι αυτό σημαίνει σχεδόν κατά 30 με 40 ημέρες. Άρα σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα ξεκινάει όπως το ξέρουμε ή το ξέραμε, νωρίτερα και θα τελειώνει και αργότερα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Η εμφάνιση καύσωνα τον Ιούνιο, θεωρείτο, τουλάχιστον, πρώιμος καύσωνας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια συμβαίνει πολύ έντονα εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος.
«Πέρα δηλαδή από την αύξηση των καυσώνων που βλέπουμε, έχουμε και αύξηση της συχνότητας εμφάνισης, δηλαδή έχουμε και πιο πολλούς καύσωνες αλλά επιπλέον εμφανίζονται και πιο τακτικά. Και συνήθως μας κάνουν αυτό το σκωτσέζικο ντους, μια μεγάλη περίοδο που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και μετά όταν τελειώνουν έχουμε πάλι ακραία καιρικά φαινόμενα και δυστυχώς αυτό φοβάμαι ότι θα είναι το μοτίβο σχεδόν όλο το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κι εγώ ελπίζω να έχουμε κάποιες ανάσες. Πάντως τα προγνωστικά μοντέλα τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα λένε ότι φέτος το καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό και συνήθως τα τελευταία 7-8 χρόνια που έχουν κάνει οι προβλέψεις είναι αρκετά προς το χαμηλό παρά προς το υψηλό. Δηλαδή αυτά τα οποία λένε είναι πιο πολύ υποτιμημένα παρά υπερεκτιμημένα. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής στα 7 χρόνια αυτό το οποίο προβλέπουν ήταν προς το χαμηλό και όχι προς το πιο υψηλό. Άρα, αν κρατήσουμε την πρόβλεψή τους ότι θα είναι φέτος το πιο θερμό, φοβάμαι ότι θα δούμε πράγματα» τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος.
Πρέπει να προσαρμοστούμε, χειρότερη η κατάσταση στις πόλεις
Ειδικά όσο αφορά στο κέντρο των πόλεων, έχουμε συνήθως 2 με 3 βαθμούς ψηλότερες θερμοκρασίες, σημείωσε, καθώς βλάστηση δεν υπάρχει στο κέντρο και όλα αυτά τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τους δρόμους, για τα κτήρια ουσιαστικά είναι θερμοπομποί. Εκπέμπουν θερμοκρασία και αποτέλεσμα είναι το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται αστική νησίδα και η θερμοκρασία στις πόλεις είναι πάντοτε σχεδόν, στο κέντρο 2 με 3 βαθμούς ψηλότερη από ό, τι στα προάστια που υπάρχουν κάποιοι πνεύμονες πρασίνου κλπ. «Άρα ένας λόγος παραπάνω προσοχής στον κόσμο, ο οποίος ανήκει στις ευαίσθητες ομάδες» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε. Δεν είναι να το συνηθίσουμε, γιατί δεν συνηθίζεται. Δεν είναι εύκολο, πρέπει να γίνει, να κάνουμε μια προσαρμογή. Είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και αυτό θα το βλέπουμε κάθε καλοκαίρι και πιο έντονο. Και δεν σημαίνει μόνο θερμοκρασίες. Για μένα οι θερμοκρασίες είναι ένα πολύ σημαντικό για τον ευάλωτο πληθυσμό αλλά αυτό σημαίνει ξηρασία και σημαίνει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς» σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος. Βλάστηση υπάρχει, εξήγησε, όμως με τις υψηλές θερμοκρασίες που θα έχουμε αυτό το διάστημα, η βλάστηση θα ξεραθεί και άρα με τα πρώτα μελτέμια και τους πρώτους δυνατούς ανέμους είναι αμέσως το «καλύτερο προσάναμμα» για εκδήλωση πυρκαγιάς και αυτό το βλέπουμε ήδη.
«Φέτος, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίτερα και αυτό πάλι το έχουν προβλέψει τα μοντέλα, ότι οι μήνες επικινδυνότητας για πυρκαγιές και αυτοί θα μεγαλώσουν κατά σχεδόν περίπου 40 ημέρες. Άρα ό,τι μέτρα είχαμε για την αντιπυρική περίοδο, τα οποία ξεκινούσαμε από τον Μάιο, φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα, από τα μέσα Απριλίου και να κρατάνε πάλι 15-20 μέρες μετά από το συνηθισμένο» συμπλήρωσε ο κ. Μιχαλόπουλος.
Το φαινόμενο αφορά σε όλη τη Μεσόγειο, τόνισε ακόμα, καθώς οι προβλέψεις των μοντέλων δεν μιλάνε μόνο για την Ελλάδα, μιλάνε για όλο τον κόσμο ότι φέτος πάρα πολύ πιθανό θα ζήσουμε το θερμότερο καλοκαίρι από όλα αυτά τα οποία έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.