Breaking news

Ναυάγιο μεταναστών στην Πύλο
A

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι εννέα επιζήσαντες από το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε πέρσι το καλοκαίρι στα ανοιχτά της Πύλου και που κόστισε τη ζωή σε 82 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πιστεύεται ότι τα πραγματικά θύματα φτάνουν τουλάχιστον τα 500.

Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο, έκρινε λίγο νωρίτερα ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, κάνοντας δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννιά Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά. Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισογείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα, το ίδιο και οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.

Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει όλους όσοι επέμεναν ότι οι εννέα επιζήσαντες ήταν οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» και ότι οι ένοχοι του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο είναι στο απυρόβλητο.

Άκρως σημαντικό για τη διαδικασία στα δικαστήρια της Καλαμάτας είναι ότι και ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινα να κηρυχθούν αθώοι και οι εννέα επιζήσαντες, ενώ η  έδρα του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη και τους κήρυξε αθώους.

«Πίεσαν επιζώντες να υποδείξουν τους Αιγύπτιους ως διακινητές»

Αξίζει να σημειωθεί πως βρετανικά μέσα ενημέρωσης «φιλοξενούν» εκτενή ρεπορτάζ για το πολύνεκρο ναυάγιο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ευθύνες των ελληνικών αρχών.

Με νέο ρεπορτάζ το BBC υποστηρίζει, επικαλούμενο μαρτυρίες, ότι οι επιζώντες πιέστηκαν από το Λιμενικό για να υποδείξουν ως διακινητές τους Αιγύπτιους που βρίσκονται προφυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.

Το βρετανικό μέσο μίλησε με δύο επιζώντες του ναυαγίου, οι οποίοι ανέφεραν όπως και άλλοι ότι λίγο πριν τη βύθιση του σκάφους το Λιμενικό είχε δέσει με σχοινί το αλιευτικό, γεγονός που προκάλεσε πρόβλημα στην ευστάθειά του.

«Μείναμε για δύο ώρες στο νερό πριν μας περισυλλέξει η ακτοφυλακή» λένε, ενώ καταγγέλλουν ότι όταν έφτασαν στην Καλαμάτα τους είπαν να μη μιλήσουν για τις ενέργειες του Λιμενικού και να ευχαριστούν την τύχη τους που είναι ζωντανοί.

«Όταν οι άνθρωποι έλεγαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία (σ.σ. της βύθισης), ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει ο Ahmad (σσ ο ένας από τους δύο επιζώντες – Το Ahmad δεν είναι το πραγματικό του όνομα).

«Επιζήσατε από τον θάνατο! Σταματήστε να μιλάτε για το περιστατικό! Μην κάνετε άλλες ερωτήσεις γι’ αυτό!», φέρεται ότι τους είπαν, σύμφωνα με την μαρτυρία του επιζώντα.

Οι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο BBC λένε ότι φοβούνται να τα πουν αυτά με το όνομά τους γιατί πιστεύουν ότι θα κατηγορηθούν και αυτοί όπως οι Αιγύπτιοι.

«Αν υπήρχε ένα δίκαιο σύστημα, θα συνεισφέραμε σε αυτή την υπόθεση», λέει ο Ahmad.

«Άδικες κατηγορίες»

Οι ελληνικές αρχές λένε ότι οι κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι άνδρες είναι μέλη ενός κυκλώματος λαθρεμπορίας και αναγνωρίστηκαν από συνεπιβάτες. Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ισόβιας κάθειρξης εάν κριθούν ένοχοι.

Ορισμένοι επιζώντες ισχυρίζονται ότι ορισμένοι από τους εννέα υπόπτους κακομεταχειρίστηκαν τους επιβαίνοντες στο πλοίο – ενώ άλλες μαρτυρίες λένε ότι ορισμένοι προσπαθούσαν πραγματικά να βοηθήσουν, αναφέρει το BBC.

Όμως ο Ahmad και ο Musaab είπαν ότι η ακτοφυλακή είχε δώσει εντολή σε όλους τους επιζώντες να πουν ότι οι εννέα Αιγύπτιοι ήταν οι διακινητές.

«Φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν άδικα από τις ελληνικές αρχές σε μια προσπάθεια να καλύψουν το έγκλημά τους», λέει ο Musaa

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις