Breaking news

pylos-navagio-nea-foto.jpeg
A

Το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα φωτογραφία, από το αλιευτικό σκάφος, που ήταν υπερφορτωμένο με ανθρώπους που ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο έως τώρα τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στην Πύλο είναι 78 νεκροί, 104 διασωθέντες και περίπου 500 αγνοούμενοι. Η νέα φωτογραφία συγκλονίζει, καθώς και σε αυτή- όπως και στην πρώτη που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το πλοίο πριν από το ναυάγιο στην Πύλο- φαίνονται οι μετανάστες στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, στο κατάστρωμα καθώς και το σκάφος του λιμενικού σε πολύ κοντινή απόσταση. 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει τραβηχτεί από το ελληνικό Λιμενικό, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την εγγύτητά του στο σκάφος και την άμεση επέμβασή του.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο. Ωστόσο, με το πέρασμα των ωρών μειώνονται οι ελπίδες διάσωσης των 500 ακόμη αγνοούμενων. Στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, μετέχουν δύο σκάφη του Λιμενικού- ένα περιπολικό και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης- και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι τελευταίες στιγμές πριν από την τραγωδία

Μέσα σε βαθύ κλίμα πένθους, αναταραχών και αναζήτησης της αλήθειας, η ιταλική La Reppublica παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή που σκιαγραφεί μια διαφορετική εικόνα για τα όσα συνέβησαν από την Τρίτη μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η efsyn.

Το Λιμενικό έχει επισημάνει ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν την όποια βοήθεια, καθώς ήθελαν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία. Στην πραγματικότητα, φαίνεται το αλιευτικό να κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο, έχοντας αλλάξει την προηγούμενη πορεία του που ήταν προς τις ακτές της Καλαβρίας.

Σύμφωνα με αναφορές από επιζήσαντες η ένταση ήταν μεγάλη πάνω στο σκάφος, από τις πρώτες ώρες της αναχώρησής του από τη Λιβύη. Η μηχανή του άρχισε να έχει προβλήματα περίπου έξι ώρες αφότου ξεκίνησε το ταξίδι με αρκετούς από τους μετανάστες να ζητούν ακόμη και την επιστροφή τους στη Λιβύη. Ωστόσο, ο καπετάνιος και οι διακινητές συνέχισαν την πορεία τους, ενώ προχώρησαν σε πράξεις βίας και ξυλοδαρμούς κατά ορισμένων που διαμαρτύρονταν.

Το πρωί της Τρίτης η κατάσταση ήταν εφιαλτική, καθώς το πόσιμο νερό είχε τελειώσει και αρκετοί άρχισαν να λιποθυμούν από την αφυδάτωση. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι είχαν πεθάνει πάνω στο πλοίο, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Μέσα στον πανικό τους πολλοί άρχισαν να λογομαχούν με τον καπετάνιο, ο οποίος αφότου άλλαξε την πορεία του αλιευτικού προς τις ελληνικές αρχές, εγκατέλειψε το πλοίο με μια φουσκωτή βάρκα.  Όπως έχει καταγραφεί, από εκείνη την ώρα και μετά το πλοίο άρχισε να κάνει ζιγκ ζαγκ ακυβέρνητο, καταλήγοντας στη μεγάλη τραγωδία.

Νίκος Σπανός: «Το λιμενικό έπρεπε να βοηθήσει και δεν το έκανε»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ναυάρχου εν αποστρατεία του Λιμενικού και διεθνή πραγματογνώμονα Νίκου Σπανού, έθιξε τη σημαντικότητα του ρόλου των ελληνικών λιμενικών αρχών και τόνισε την απουσία της συμβολής των δυνάμεων της υπηρεσίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σπανός τόνισε ότι το λιμενικό θα έπρεπε να επέμβει σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν υπήρχε άρνηση διάσωσης από τους επιβαίνοντες του «πλωτού νεκροταφείου». Ενώ ακόμη διευκρίνισε ότι υπήρχαν και τα μέσα στη διάθεση του Λιμενικού για να το πράξει άμεσα.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Το πλοίο ήταν ένα πλωτό νεκροταφείο, σκάφος πολύ παλιό χωρίς καθόλου πιστοποιητικά. Η τραγωδία είναι ανείπωτη.

Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου. Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν. Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex. H Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε μας αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα. Το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο. Άρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη».

Τα ερωτήματα που θέτει η ομάδα Alarm Phone

Εύλογα ερωτήματα θέτει η ομάδα Alarm Phone της οργάνωσης WatchTheMed, μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου, με μέχρι στιγμής απολογισμό δεκάδες νεκρούς.  

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, η ομάδα ρωτά: «Γιατί οι άνθρωποι στη θάλασσα φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν ελληνικές δυνάμεις;»

Σύμφωνα με την Alarm Phone, οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν «για τις φρικτές και συστηματικές πρακτικές απώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές, πρακτικές που εγκρίνονται από την ΕΕ». Όπως προσθέτει, η Ελλάδα έχει γίνει η «ασπίδα της Ευρώπης», όπως σημείωσε κάποτε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτρέποντας βίαια τους ανθρώπους που κινούνται.

Ως Alarm Phone, έχουμε τεκμηριώσει αναρίθμητες περιπτώσεις απωθήσεων και επίσης περιπτώσεις όπου υπερπλήρη σκάφη ανατράπηκαν επειδή έκαναν μεγαλύτερες διαδρομές, προσπαθώντας να αποφύγουν τις ελληνικές δυνάμεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις