Σοβαρά και πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τη βύθιση του πλοίου ανοικτά της Πύλου καθώς και για τις ενέργειες που έκανε το Λιμενικό για να σώσει τις περίπου 750 ψυχές που επέβαιναν σε αυτό.
Ο μέχρι στιγμής, επίσημος, τραγικός απολογισμός παραμένει στους 78 νεκρούς και 104 διασωθέντες. Υπάρχουν ωστόσο και περίπου 550 αγνοούμενοι που το πιθανότερο είναι πως θα προστεθούν στην «μαύρη» λίστα των νεκρών. Αν και οι έρευνες συνεχίζονται, οι ελπίδες για να βρεθεί κάποιος άνθρωπος ζωντανός, όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται.
Όσον αφορά τις ενέργειες του Λιμενικού, υπάρχουν κατηγορίες πως όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να σώσει τους 750 ανθρώπους που επέβαιναν στην βάρκα αλλά και πως είσαι είναι υπεύθυνο για τη βύθιση της!
Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος μίλησε με διασωθέντες στην Καλαμάτα, είπε πως το σκάφος βυθίστηκε όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει «απότομα» το Λιμενικό, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.
Το Λιμενικό αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας πως πλησίασε το σκάφος αλλά οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν τη βοήθεια. Μάλιστα, υποστηρίζει πως το σκάφος βυθίστηκε όταν μετακινήθηκαν ξαφνικά και αναίτια οι επιβαίνοντες προς τη μία μεριά του σκάφους.
Οι δηλώσεις αυτές γεννούν ακόμα περισσότερες απορίες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμπάρι του σκάφους ήταν «στοιβαγμένες» εκατοντάδες ψυχές, στην πλειονότητα γυναίκες και παιδιά, οι οποίες ήταν σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, το σκάφος βυθίστηκε μπροστά στα μάτια όσων επέβαιναν στο σκάφος του Λιμενικού. Απορίας άξιο είναι λοιπόν το γιατί υπάρχουν μόνο 104 διασωθέντες και σχεδόν 550 αγνοούμενοι;
Οι δηλώσεις του Κρίτων Αρσένη
«Οι άνθρωποι μας μίλησαν και μας είπαν ότι ενώ τους τραβούσε κάπως το λιμενικό, ξαφνικά χωρίς να καταλάβουν ούτε οι ίδιοι, ενώ η θάλασσα ήταν ήσυχη, αναποδογύρισε το πλοίο», δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης.
Δημοσιογράφος ρώτησε εάν το ναυάγιο έγινε την ώρα που τους τραβούσε το ελληνικό λιμενικό και όχι όταν μετακινήθηκαν προς τα αριστερά, με τον Κρίτωνα Αρσένη να επαναλαμβάνει: «Μας είπαν ότι την ώρα που τους τραβούσε το λιμενικό, τους είχε δέσει με ένα σχοινί, μετά από λίγο ξαφνικά αναποδογύρισε το πλοίο χωρίς να καταλάβουν τι και πώς. Δεν φαίνεται να έχει γίνει μετακίνηση, γιατί δεν χωρούσαν να μετακινηθούν».
Η απάντηση του Λιμενικού
Ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, κλήθηκε να μιλήσει σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ για τα αίτια της τραγωδίας, επιμένοντας ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους». Σχολιάζοντας την πληροφορία για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο εξήγησε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Αλεξίου υποστήριξε ότι η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλεόντων σκαφών του λιμενικού σώματος έγινε όταν οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες, άγνωστο για ποιο λόγο, μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση αλλάζοντας την ευστάθεια του πλοίου με τους 750 ανθρώπους.
«Δεν υπήρχε λάθος στο σχεδιασμό της επιχείρησης. Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού για το ότι στο σημείο δεν έσπευσε για βοήθεια τις κρίσιμες ώρες το ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Γύθειο, υποστηρίζοντας ότι στο σημείο έφτασε πρώτο το σκάφος του λιμενικού που ήταν πιο γρήγορο.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήταν σε κίνδυνο το πλοίο, που τελικά ναυάγησε, γι’ αυτό δεν επενέβη το Λιμενικό. «Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», σημείωσε.
«Χαστούκι» στο λιμενικό από τον εν αποστρατεία ναύαρχο Νίκο Σπανό
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ναυάρχου εν αποστρατεία του Λιμενικού και διεθνή πραγματογνώμονα Νίκου Σπανού, έθιξε τη σημαντικότητα του ρόλου των ελληνικών λιμενικών αρχών και τόνισε την απουσία της συμβολής των δυνάμεων της υπηρεσίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σπανός τόνισε ότι το λιμενικό θα έπρεπε να επέμβει σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν υπήρχε άρνηση διάσωσης από τους επιβαίνοντες του «πλωτού νεκροταφείου». Ενώ ακόμη διευκρίνισε ότι υπήρχαν και τα μέσα στη διάθεση του Λιμενικού για να το πράξει άμεσα.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Το πλοίο ήταν ένα πλωτό νεκροταφείο, σκάφος πολύ παλιό χωρίς καθόλου πιστοποιητικά. Η τραγωδία είναι ανείπωτη.
Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου. Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν. Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex. H Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε μας αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα. Το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο. Άρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη».
Τα ερωτήματα που θέτει η ομάδα Alarm Phone
Εύλογα ερωτήματα θέτει η ομάδα Alarm Phone της οργάνωσης WatchTheMed, μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου, με μέχρι στιγμής απολογισμό δεκάδες νεκρούς.
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, η ομάδα ρωτά: «Γιατί οι άνθρωποι στη θάλασσα φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν ελληνικές δυνάμεις;»
Σύμφωνα με την Alarm Phone, οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν «για τις φρικτές και συστηματικές πρακτικές απώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές, πρακτικές που εγκρίνονται από την ΕΕ». Όπως προσθέτει, η Ελλάδα έχει γίνει η «ασπίδα της Ευρώπης», όπως σημείωσε κάποτε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτρέποντας βίαια τους ανθρώπους που κινούνται.
Ως Alarm Phone, έχουμε τεκμηριώσει αναρίθμητες περιπτώσεις απωθήσεων και επίσης περιπτώσεις όπου υπερπλήρη σκάφη ανατράπηκαν επειδή έκαναν μεγαλύτερες διαδρομές, προσπαθώντας να αποφύγουν τις ελληνικές δυνάμεις.
Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες
Στο μεταξύ, σήμερα, πρωί Παρασκευής πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από το δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.
Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.