Breaking news

Γιατροί - νοσοκομεία
A

Επί ποδός είναι η ιατρική κοινότητα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Υγείας να βάλει εξετάσεις για την εισαγωγή στην ειδικότητα των νέων γιατρών.

Πρόκειται για μία απόφαση που υιοθετήθηκε έπειτα από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το οποίο αναλαμβάνει και να διοργανώσει τις εξετάσεις για τις ειδικότητες που έχουν αναμονή. 

Οι ειδικότητες

Ωστόσο, σήμερα ελάχιστες ειδικότητες έχουν αναμονή, αφού πολλοί νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό για να εκπαιδευτούν, όπου οι αμοιβές είναι ακόμη και τριπλάσιες. Παρότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο, όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, αιφνιδιαστικά με μία απόφαση οι νέοι γιατροί θα πρέπει πλέον να δίνουν εξετάσεις.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι στις ειδικότητες που υπάρχει αναμονή πάνω από έναν χρόνο, το 20% των νέων ειδικευομένων θα επιλέγεται από επιτροπή του ΚΕΣΥ και εφόσον προηγηθούν εξετάσεις που θα διοργανωθούν. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευόμενους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και οι κλινικές. Αναμονή παρουσιάζουν ελάχιστες ειδικότητες όπως η δερματολογία και η ενδοκρινολογία, καθώς και η νευροχειρουργική αλλά όχι σε όλα τα νοσοκομεία.

Τι προβλέπει η απόφαση

Παρ’ αυτά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) εισηγήθηκε να αλλάξει το σύστημα έναρξης της ειδικότητας για το 20% των υποψηφίων, ενώ γραπτές εξετάσεις προβλέπονται και για τις εξειδικεύσεις που γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας προβλέπει:

  • Συγκροτείται Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.),
  • Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ Δημήτριος Μπούμπας Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
νοσοκομείο - γιατρός (Eurokinissi)
νοσοκομείο - γιατρός (Eurokinissi)

Η εγκύκλιος

Έργο της Εθνικής Επιτροπής

Α. Η οργάνωση, η διεξαγωγή και η βαθμολόγηση Διαγωνισμού Επιλογής, ανά τέσσερις (4) μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για έναρξη Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης.

Β. Η επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων, η οποία θα γίνεται σύμφωνα με τα κάτωθι κριτήρια:

1. Βαθμό Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%)

2. Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%)

3. Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου

3. α. Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις (3) ειδικότητες και δύο (2) Εκπαιδευτικά Κέντρα σε κάθε μια από τις δηλωθείσες ειδικότητες.
3.β. Κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μια (1) εξειδίκευση και δύο (2) Εκπαιδευτικά Κέντρα.

4. Με την παραπάνω διαδικασία θα επιλέγονται υποψήφιοι στο 20% των θέσεων κάθε Εκπαιδευτικού Κέντρου για τις ειδικότητες ή εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός (1) έτους.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr αρκετοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία εμφανίζεται προβληματισμένη.

Να σημειωθεί ότι αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας, καταργείται το σημερινό σύστημα που ισχύει εδώ και δεκαετίες και προβλέπει σειρά προτεραιότητας για την έναρξη της ειδικότητας. 

Ένα σύστημα που δεν μπορεί να παρακαμφθεί και να καταστρατηγηθεί. 

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Ναι, αυτοί οι 5 άνθρωποι του 20ου αιώνα άλλαξαν τον Κόσμο – Χωρίς εκείνους όλα θα ήταν διαφορετικά

Χάος σε Νέα Υόρκη και Δουβλίνο με ψηφιακή σκουληκότρυπα: Δίδυμοι πύργοι, γυμνοί και... σύμβολα έφεραν κλείσιμο

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις