Breaking news

poiotitazwis
A

Το βιοτικό επίπεδο αναφέρεται στο επίπεδο του πλούτου, της άνεσης, των αναγκών και των υλικών αγαθών που είναι διαθέσιμα σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Σχετίζεται στενά με (και χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με) την ποιότητα ζωής, η οποία γενικά θεωρείται ότι περιλαμβάνει τα ίδια μέτρα ευημερίας με το βιοτικό επίπεδο, αλλά επίσης ενσωματώνει τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία.

Επειδή το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής είναι γενικοί, αλλά και ελαφρώς διφορούμενοι όροι, δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή τεχνική για τη μέτρησή τους.

Ωστόσο, αυτό έδωσε στους στατιστικολόγους την ευκαιρία να εφεύρουν κάθε είδους ενδιαφέρουσες εξισώσεις, συστήματα και έρευνες που επιχειρούν το αδύνατο έργο να αναλύσουν την ποιότητα ζωής (ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, το βιοτικό επίπεδο) σε έναν απλό αριθμό.

Δείκτης ποιότητας ζωής

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες εξισώσεις είναι ο Δείκτης Ποιότητας Ζωής του Numbeo, ο οποίος μετρά οκτώ δείκτες:

  • αγοραστική δύναμη (συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου)
  • ασφάλεια
  • υγειονομική περίθαλψη
  • κόστος ζωής
  • αναλογία τιμής ιδιοκτησίας προς εισόδημα
  • χρόνος μετακίνησης στην κυκλοφορία
  • ρύπανση
  • κλίμα

Η αγοραστική δύναμη, το κόστος ζωής και η αναλογία τιμής ιδιοκτησίας προς εισόδημα είναι όλα τα μέτρα των οικονομικών μέσων του μέσου πολίτη σε μια χώρα, η οποία συνδέεται άμεσα με το βιοτικό επίπεδο. Ο χρόνος μετακίνησης της κυκλοφορίας είναι αυτονόητος αλλά ζωτικής σημασίας (όπως θα μαρτυρήσει οποιοσδήποτε μετακινούμενος).

Άλλοι δείκτες

Ο δείκτης ασφάλειας καλύπτει ανησυχίες σχετικά με ληστείες, κλοπές αυτοκινήτων και άλλα εγκλήματα, καθώς και την επικράτηση των ναρκωτικών, τα εγκλήματα ιδιοκτησίας, τα βίαια εγκλήματα και τη διαφθορά και τη δωροδοκία.

Ο δείκτης υγειονομικής περίθαλψης εκτιμά τη συνολική ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ξεκινώντας από το κόστος για τον ασθενή και προχωρώντας στην ποιότητα της περίθαλψης, του εξοπλισμού, των γιατρών και του προσωπικού.

Ο δείκτης ρύπανσης εκτιμά τη συνολική ρύπανση στη χώρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει το μεγαλύτερο βάρος, ακολουθούμενη από τη ρύπανση των υδάτων και την πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο δείκτης κλίματος είναι η συμπάθεια του κλίματος μιας δεδομένης χώρας. Οι χώρες με δείκτη κλίματος 100 έχουν μέτριες θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και δεν έχουν σημαντικά καιρικά φαινόμενα ή συνθήκες. Με βάση αυτούς τους δείκτες, η κορυφή της λίστας αναλύεται ως εξής:

lista

Θα αναρωτιέστε βέβαια πού είναι η θέση της Ελλάδας, σίγουρα απέχει αρκετά από τη λίστα αυτή καθώς βρίσκεται στην 44η, μία θέση πάνω από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και μία θέση κάτω από τη Βουλγαρία. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις