Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σκοπεύει να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα επιτρέπει στις γυναίκες να στρατεύονται εθελοντικά.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η νέα θητεία, η οποία σχεδιάζεται με βάση τις νέες οργανωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη νέα δομή τους, θα αντλήσει πολλά στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο προσαρμοζόμενη στις ελληνικές ανάγκες και στην ελληνική πραγματικότητα.
Η νέα τύπου θητεία, το σχέδιο της οποίας ξεκίνησε με το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και θα ολοκληρωθεί με αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπει τη διαρκή εθελοντική επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες, ενώ ο χρόνος στράτευσης θα παραμείνει στους 12 μήνες, πιθανόν με μια μικρή μείωση εάν αυτό κριθεί εφικτό.
Η νέα θητεία θα είναι πιθανότατα το τελικό στάδιο της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν περιορίζεται μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Σήμερα, με το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Μονάδων, υπάρχουν Τάγματα με πληρότητα… 20% και οι ανάγκες δεν καλύπτονται φυσικά από τους στρατεύσιμους, που εκτός εκείνων που εντάσσονται στις Ειδικές Δυνάμεις οι υπόλοιποι στερούνται ακόμη και βασικής εκπαίδευσης. Και η εκπαίδευση αυτή φυσικά δεν μπορεί να δοθεί σε Τάγματα και Μονάδες με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό. Στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, από μια «δεξαμενή» 500.000 μονίμων και στρατεύσιμων να υπάρχει τουλάχιστον μια αξιόμαχη δύναμη 200.000 ανδρών και γυναικών.
Η νέα ρύθμιση, η οποία είναι υπό σχεδιασμό, θα προβλέπει μια εξάμηνη σοβαρή και πλήρη βασική εκπαίδευση, με τον στρατεύσιμο να εντάσσεται οργανικά στο Τάγμα στο οποίο θα επανεκπαιδεύεται και στο οποίο θα ανήκει ως έφεδρος σε εθελοντική βάση.
Οι λόγοι βεβαίως που υποχρεώνουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια να προωθήσει αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο δεν είναι άλλοι από τη «σκουριασμένη» και «γραφειοκρατική» δομή και συγκρότηση των Ε.Δ., σε μια εποχή όπου οι απειλές ασφαλείας έχουν γίνει σύνθετες και πολυπαραγοντικές, όπως αποδεικνύουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.