Breaking news

σύνδρομο MIS-C
A

Σε περισσότερα από 150 παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα το σύνδρομο MIS-C, που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός, οδηγώντας μάλιστα περίπου 30 στην Εντατική και προκαλώντας σε 60 μυοκαρδίτιδα.

Πρόκειται για φλεγμονώδη νόσος η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, σε παιδιά και εφήβους. 

Σύνδρομο MIS-C, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά, νόσος που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων. Όπως επισημαίνει το CDC, πολλά παιδιά που εμφάνισαν το σύνδρομο είχαν προσβληθεί από κορονοϊό ή είχαν βρεθεί κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από κορονοϊό.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, σημειώνει ότι στην Ελλάδα με βάση τα γνωστά και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους καταγράφεται 1 περιστατικό ΜΙS ανά 1.500 θετικά κρούσματα. Και από τα διαθέσιμα υπό μελέτη στοιχεία προκύπτει πως το σύνδρομο εμφανίζεται περισσότερο σε αγόρια, ενώ σε ό,τι αφορά τη διάμεση ηλικία των περιστατικών είναι τα 8 έτη. «Έχουν καταγραφεί περιστατικά σε μωρά μέχρι νεαρούς ενήλικες 19 χρόνων. Ένα στα 5 περιστατικά χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Εντατική και ένα 1 στα 10 εμφάνισε ανευρύσματα. Το 40% των ανηλίκων με το σύνδρομο MIS εμφάνισε μυοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα από την αντιμετώπιση των περιστατικών, η πρόγνωση είναι καλή, εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως και λάβουν θεραπεία στο νοσοκομείο» αναφέρει η καθηγήτρια.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας: «Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε επίσης στο νέο εμβόλιο της Novavax  με το οποίο όπως τόνισε χορηγείται έτοιμη η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας και δεν την παράγει ο οργανισμός. «Είναι εμβόλιο παλιάς τεχνολογίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη. Το ανοιγμένο μπουκαλάκι, μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου» σημείωσε.

Το εμβόλιο της Novavax χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά τη 14η ημέρα. Τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης τόνισε ότι είναι περιορισμένα, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και κοινές με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Σημείωσε παράλληλα ότι στις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε 90% προστασία και 89,7% για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου.  Όπως σημείωσε «με αυτό το εμβόλιο μπορούν να πειστούν οι διστακτικοί και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη».

Οσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών ανέφερε ότι η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για την επέκταση της τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών.

Για τα παιδιά 5-12 ετών έκανε γνωστό ότι η ανοσοαπάντηση, δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας. Πρόσθεσε επίσης ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν έμμεση προστασία μέσω του εμβολιασμού των γονιών τους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις