CLOSE

Breaking news

koronoios_covid
A

Έκθεση ακόμα και σε ένα ρινικό σταγονίδιο είναι αρκετό ώστε να προκαλέσει μόλυνση από Covid-19, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, στην οποία υγιείς εθελοντές εκτέθηκαν στον ιό.

Πρόκειτα για την πρώτη έρευνα που έλεγξε ανθρώπους καθόλη τη διάρκεια της μόλυνσης. Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι άνθρωποι κατά κύριο λόγο αναπτύσσουν συμπτώματα πολύ γρήγορα – κατά μέσο όρο στις δύο πρώτες ημέρες από την έκθεση στον ιό – και είναι περισσότερο μεταδοτικά μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες της μόλυνσης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με στέλεχος του ιού πριν εμφανιστούν οι μεταλλάξεις Alpha, Delta και Omicron. «Η μελέτη δείχνει κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, ιδιαίτερα γύρω από την περίοδο επώασης του ιού, τρομερά μεγάλη μεταδοτικότητα από τη μύτη» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 36 υγιείς νεαροί εθελοντές, χωρίς ανοσία στον ιό. Οι εθελοντές παρακολουθούνταν σε ειδική μονάδα νοσοκομείου Royal Free του Λονδίνου και δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα.

Η έρευνα εντόπισε ακόμα ότι η μόλυνση εμφανίζεται αρχικά στο λαιμό και φτάνει στο πικ της πέντε ημέρες μετά. Τότε η μύτη έχει το μεγαλύτερο ιικό φορτίο ακόμα και από τον λαιμό. Η μελέτη συμπέρανε ακόμη ότι τα τεστ είναι αξιόπιστος δείκτης για το εάν ο ιός είναι στη μολυσματική του φάση.


 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις