Το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) ενημέρωσε την Πέμπτη για σοβαρό κίνδυνο, που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία, καπνιστός σολομός που πωλείται στα σούπερ μάρκετ πέντε χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα
Ο σολομός διανέμεται από την Ιρλανδία και είναι μολυσμένος με το βακτήριο Listeria monocytogenes που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρή μέχρι θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση
Συγκεκριμένα, ο καπνιστός σολομός στον οποίο εντοπίστηκε το επικίνδυνο βακτήριο διανέμεται σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία. Μέχρι στιγμής μέτρα για το συγκεκριμένο προϊόν έχουν λάβει η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ ο ελληνικός ΕΦΕΤ δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή η Γαλλία ανακάλεσε από την αγορά δύο είδη σολομού που έχουν μολυνθεί με λιστέρια, μάρκας GUYADER που πωλείται και στην Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) προς το παρόν δεν αναφέρει την μάρκα ή την προέλευση του προϊόντος, καθώς διενεργείται έλεγχος από την εταιρεία.
Τι είναι η λιστέρια
Όσοι καταναλώσουν τρόφιμα μολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμόν της λιστέριας κινδυνεύουν από λιστερίωση, μία σοβαρή (ζωονόσος) λοίμωξη, η οποία προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).
Η λιστερίωση εκδηλώνεται κατά κανόνα σε εγκύους, νεογέννητα, ηλικιωμένους, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή γαστρεντερίτιδας, μέχρι σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το βακτήριο είναι υπεύθυνο κυρίως για την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί αρκετές επιδημίες, που έχουν προκληθεί από κατανάλωση διαφόρων ειδών τροφίμων όπως μαλακά τυριά, σολωμός, κατεψυγμένα λαχανικά.
Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου
Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από λιστέρια είναι τα παρακάτω:
- Ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια
- Έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά
- Προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταμα, όπως πατέ, μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά
- Προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
- Μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα
- Μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
- Μαλακά τυριά, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα
- Σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με ωμά λαχανικά
Πώς θεραπεύεται η λιστερίωση
Όταν υπάρχει λοίμωξη από λιστέρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η άμεση χορήγηση αντιβιοτικών στην έγκυο γυναίκα μπορεί συχνά να προλάβει τη λοίμωξη του εμβρύου ή του νεογνού.
Τα νεογνά με λιστερίωση λαμβάνουν την ίδια αντιμικροβιακή αγωγή με τους ενήλικες. Ακόμα και μετά τη χορήγηση άμεσης θεραπευτικής αγωγής, μερικές λοιμώξεις καταλήγουν σε θάνατο. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.