Απογοητευτική είναι η πρωτιά την οποία κατέλαβε η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς έγινε γνωστό ότι το ποσοστό του 16,7% των Ελλήνων αδυνατεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις.
Η Eurostat, παράθεσε στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι, το 2022, μαζί με τη Φιλανδία και τη Ρουμανία, συμπεριελαμβάνονται στις χώρες με το υψηλότερο ποστοστό των πολιτών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, είτε για για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής είτε εξαιτίας της απόστασης.
Οι χώρες της ΕΕ που ανέφεραν τις υψηλότερες τιμές ήταν:
- Ελλάδα (16,7%)
- Φινλανδία (9,6%)
- Ρουμανία (7,9%)
- Λετονία (7,1%).
Οι χώρες με τα μικρότερα ποσοστά είναι οι:
- Γερμανία (0,5%)
- Τσεχία (0,3%) και η
- Κύπρος (0,1%).
Παράλληλα, το το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην ΕΕ που ανέφεραν ότι αυτές οι ανεκπλήρωτες ανάγκες έφτασαν σε ποσοστό 6,1%, διπλάσιο από εκείνους που δεν κινδυνεύουν (2,8%).
Ειδικότερα, η εικόνα παρατηρείται σε όλη την ΕΕ, με εξαίρεση την Ισπανία (όπου το 2% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια ανέφεραν ανεκπλήρωτες ανάγκες, έναντι 1,6% των ατόμων που κινδυνεύουν) και την Ολλανδία (0,8% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν και 0,6% του αυτοί που κινδυνεύουν από φτώχεια).
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στις 14,5 μονάδες υψηλότερο μεταξύ των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια (28,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινδυνεύουν (14,3%).
Τέλος, μεγάλες ήταν οι αποκλείσεις καταγράφηκαν επίσης στη Ρουμανία, όπου η διαφορά ήταν 9,4 μονάδες (15,5% έναντι 6,1%) και στην Πορτογαλία, με 8,5 μονάδες (11,7% έναντι 3,2%).