Breaking news

pistopiitiko_nosisis
A

Οι πολλαπλές αλλαγές που έχει επιφέρει η μετάλλαξη Όμικρον έχουν αντίκτυπο τόσο στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης αλλά και της πραγματοποίησης της 3ης, αναμνηστικής δόσης εμβολίου των πολιτών.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα υφίστανται θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε  ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε 20 ημέρες από σήμερα, εμβολιασμένοι θα θεωρούνται οι πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει και την ενισχυτική - 3η δόση του εμβολίου μετά την παρέλευση των 7 μηνών από την προηγούμενη.

Ουσιαστικά αυτό το οποίο τεκμηριώνεται είναι ότι όσοι δεν κάνουν την 3η δόση εντός 7 μηνών, θα κόβονται από το πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Η συνέπεια αυτής της απόφασης έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τα προνόμια εισόδων τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας (π.χ. κινηματογράφοι, θέατρα).

Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι

  1.  όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
  2.  όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Όσον αφορά όσους έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και έχει μεσολαβήσει το χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών από τη χορήγηση της 2ης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022, και χωρίς τον προηγούμενο ηλικιακό περιορισμό, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών από τη χορήγηση της 2ης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

500.000 πολίτες δεν έχουν κάνει 3η δόση εμβολίου

Συνεχίζοντας ο κ.Πλεύρης δήλωσε πως, μέχρι στιγμής 500.000 πολίτες δεν έχουν πραγματοποιήσει την ενισχυτική - 3η δόση του εμβολίου, παρόλο που έχει ανοίξει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για εκείνους. Μετά την πάροδο των 7 μηνών, το πιστοποιητικό θα ισχύει μόνο όσον αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό, όπου η ισχύ του γι’ αυτή την περίπτωση είναι στους 9 μήνες. Παρά ταύτα, υπενθυμίζεται, θα χάνουν τα προνόμιά τους για το εσωτερικό της χώρας.

Ακόμη ο υπουργός Υγείας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για απολύσεις υγειονομικών που επιμένουν να μην εμβολιάζονται από το ΕΣΥ, λέγοντας ότι  « Αυτήν τη στιγμή υπάρχει κόσμος σε αναστολή που δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε δώσει περιθώριο ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα παραμένουν σε αναστολή. Υπάρχει περίπτωση, και το εξετάζουμε σοβαρά, ο εμβολιασμός για την Covid να είναι πλέον υποχρεωτικός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υποχρεωτικός εμβολιασμός, όχι απλώς για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, δεν έχει κλείσει. Αν όμως το αποφασίσουμε, είναι βέβαιο ότι όποιος δεν θα εμβολιάζεται, δεν θα παραμένει μετά στο ΕΣΥ ». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις