Breaking news

pfizer
A

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξετάζει το αίτημα έγκρισης της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer σχετικά με το χάπι Pavloxid κατά της Covid-19, με την απόφαση αδειοδότησης να αναμένεται σε μόλις λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ζητά την έγκριση του Paxlovid για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας νόσου σε ασθενείς με ηλικία 12 ετών και άνω, οι οποίοι ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά και κινδυνεύουν με επιδείνωση της νόσου.

H εν λόγω θεραπεία έχει εγκριθεί από τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία για ασθενείς 12 ετών και άνω. Το Paxlovid,  περιλαμβάνει 2 διαφορετικά αντιικά χάπια και λαμβάνεται για 5 ημέρες λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στις κλινικές δοκιμές έχει σταθεί 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.

Ο ΕΟΦ έχει ήδη εξετάσει ένα μέρος των δεδομένων της Pfizer στο πλαίσιο κυλιόμενης αξιολόγησης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Η θεραπεία Paxlovid περιέχει νιρματρελβίρη, έναν αναστολέα πρωτεάσης που εμποδίζει την ωρίμανση των πρωτεϊνών του κορονοϊού και μπλοκάρει έτσι τον πολλαπλασιασμό του. Η θεραπεία περιέχει επίσης ριτοναβίρη, έναν αναστολέα πρωτεάσης που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην αντιμετώπιση του HIV.

Στις ΗΠΑ, το κόστος της θεραπείας ξεπερνά τα 500 δολάρια ανά ασθενή. Στην Ευρώπη έχει εγκριθεί το αντίστοιχο χάπι της MSD (Merck), το οποίο σύμφωνα με κλινική δοκιμή της εταιρείας μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά περίπου 30%.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις