Για συντονισμένη δράση των 27 κρατών μελών έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ευλογιά των πιθήκων καλεί η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους Υπουργούς Υγείας λίγες ημέρες αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό.
Στην επιστολή, στοιχεία της οποίας είναι σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κυριακίδου «ενθαρρύνει» τα κράτη-μέλη να ορίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σε όλα τα επίπεδα εθνικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις συστάσεις του ECDC για τον εντοπισμό επαφών και την απομόνωση κρουσμάτων και στενών επαφών.
«Οι σαφείς προτεραιότητές μας σε αυτό το σημείο πρέπει να είναι η ενίσχυση της επιτήρησης, η αναγνώριση και η αναφορά κρουσμάτων, η απομόνωση, η ανίχνευση επαφών,ο εμβολιασμός, καθώς και η πρόληψη των λοιμώξεων και οι εκστρατείες επικοινωνίας σαφούς κινδύνου σε όλα τα κράτη μέλη και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου» αναφέρει.
Επίσης, σημειώνει ότι οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν με τους περιφερειακούς και τοπικούς ομολόγους τους για να διασφαλίσουν ότι οι κλινικές πρακτικές και τα εργαστήρια που εμπλέκονται στη διάγνωση και τη διαχείριση περιστατικών εφαρμόζουν με συνέπεια τα πρωτόκολλα επιτήρησης της ευλογιάς των πιθήκων σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες και τις οδηγίες ΕΕ/ΕΟΧ και ότι τα δεδομένα επιτήρησης διαβιβάζονται ταχέως για ανάλυση, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η αποτελεσματική ιχνηλάτηση επαφών και η απομόνωση των κρουσμάτων.
Στην επιστολή γίνεται λόγος στην σημασία του να επικοινωνηθεί ο δημόσιος κίνδυνος προς τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις ομάδες κινδύνου, έτσι ώστε για να υπάρξει ευαισθητοποίηση χωρίς να προκληθεί πανικός ή στιγματισμός.
«Οι προσπάθειες και οι ενέργειές σας σχετικά με την επικοινωνία και την ενημέρωση κινδύνου είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς υπάρχει καλά τεκμηριωμένος κίνδυνος για περαιτέρω μετάδοση σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά μικρής ηλικίας, έγκυες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα» αναφέρεται στην επιστολή.
Η Στέλλα Κυριακίδου σημειώνει ότι έχει εξασφαλίσει η αγορά πάνω από 160.000 δόσεων εμβολίων Jynneos, που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και δωρίζονται σε κράτη μέλη και χώρες του ΕΟΧ που συνδέονται με το πρόγραμμα EU4Health. Αυτά τα εμβόλια παραδίδονται ήδη σε πολλές χώρες και οι παραδόσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες επισημαίνεται.
Τέλος, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων υπογραμμίζει ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο εργαλείο.