Breaking news

σοκολάτα
A

Τους τελευταίους έξι μήνες περίπου, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα, τα οποία συνδέονται με εργοστάσια σοκολάτας.

Πριν από μερικούς μήνες, οι αρμόδιες αρχές στη Βρετανία συνέστησαν στους γονείς να μην δίνουν στα παιδιά τους σοκολατένια αυγά «Kinder Suprise», υπό τον φόβο ότι μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ενώ λίγες ώρες αργότερα και ο ΕΦΕΤ είχε προχωρήσει σε ανάκληση ορισμένων προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

Η επιδημία σαλμονέλας με τα μολυσμένα Kinder απασχόλησε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία κυρίως στους γονείς, καθώς έχει προσβάλει, κατά βάση, παιδιά και νεαρά άτομα. Ο μικροβιολογικός αυτός κίνδυνος βρισκόταν αυτή τη φορά κρυμμένος σε ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για παιδιά, τα σοκολατένια αυγά Kinder Έκπληξη, που κατασκευάζονται από τη Ferrero που εδρεύει στο Βέλγιο.

Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα σαλμονέλας. Σύμφωνα μάλιστα, με τα αρχεία καταγραφής, τουλάχιστον 200 αναφερθείσες περιπτώσεις σαλμονέλας πιστεύεται ότι συνδέονται με σοκολατένια πασχαλινά αυγά που παρασκευάστηκαν σε βελγικό εργοστάσιο που λειτουργεί από την ιταλική εταιρεία Ferrero. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου.

Σαλμονέλα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας στον κόσμο στο Βέλγιο

Ο ελβετικός όμιλος Barry Callebaut, παγκόσμιος κoλοσσός του κακάο και των προϊόντων σοκολάτας, ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο του Βίσε στο Βέλγιο, το μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τον εντοπισμό σαλμονέλας σε παρτίδα προϊόντων.

H ανακοίνωση του ομίλου
 
«Οι ειδικοί μας για τον έλεγχο της ποιότητας εντόπισαν την λεκιθίνη ως πηγή της μόλυνσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου.

Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «τα περισσότερα μολυσμένα προϊόντα βρίσκονται ακόμη στο εργοστάσιο του Βίσε» και ότι ο όμιλος έρχεται σε επαφή με 73 πελάτες (βιομηχανίες και σοκολατοποιούς) για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση στο επίπεδο του καταναλωτή.

Ο όμιλος Barry Callebaut ενημέρωσε τις υγειονομικές αρχές του Βελγίου, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Διατροφικής Αλυσίδας και «έκλεισε όλες τις γραμμές παραγωγής σοκολάτας του Βίσε για προληπτικούς λόγους».

«Όλα τα προϊόντα σοκολάτας που παρασκευάσθηκαν στο Βίσε μετά τις 25 Ιουνίου έχουν μπλοκαριστεί», διευκρινίζεται επίσης στην ανακοίνωση. «Όλες οι γραμμές παραγωγής σοκολάτας θα καθαριστούν και θα απολυμανθούν πριν από την επανεκκίνηση της παραγωγής». Το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων βορειοδυτικά των Βρυξελλών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Διατροφικής Αλυσίδας επισκέφθηκε την μονάδα και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για την ιχνηλάτηση της μόλυνσης.

«Η διατροφική ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας για την Barry Callebaut και η μόλυνση αυτή είναι απολύτως εξαιρετικού χαρακτήρα. Διαθέτουμε έναν χάρτη και πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες ασφαλείας», διαβεβαιώνει ο όμιλος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις