Breaking news

εμβόλιο, κορονοϊός
A

Μεγαλώνει η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί μιλούν για νέο κύμα πανδημίας και στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας τόνισε από την πλευρά του πως θα έχουμε νέο κύμα κορονοϊού σε λίγες ημέρες και πως είναι περίοδος ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

«Έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα. Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, κι όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Είναι το Όμικρον 4, το Όμικρον 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες».

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην κολλήσουμε

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε λέει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συμμετέχουμε στις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που θα ξαναγίνουν στη κοινότητα γιατί η νόσηση με την Όμικρον δεν σε προστατεύει από την νόσηση από την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5», καταλήγει.

Δ. Σαρηγιάννης: Υπάρχει ένα νέο κύμα κορονοϊού σε εξέλιξη – Διπλασιασμός των κρουσμάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου

«Έχουμε ήδη ένα νέο κύμα κορονοϊού το οποίο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες 10 ημέρες τουλάχιστον και αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «με νέα ματιά» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων».

Αναγκαία τα συχνά τεστ

Η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς. Γι’ αυτό όπως είπε «θα ήταν καλό να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως και σε εξωτερικούς σε συνθήκες συγχρωτισμού».

Ο κ. Σαρηγιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό στις κατασκηνώσεις επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μάσκες: «Καλό θα είναι, με δεδομένη την πολύ μεγάλη διαφυγή ανοσίας της Όμικρον 4 και Όμικρον 5, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας με 1 – 2 σελφ τεστ την εβδομάδα πριν να πάνε τα παιδιά στις κατασκηνώσεις».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως λάθος τη μείωση των τεστ αυτοδιάγνωσης και rapid test στην κοινωνία. «Το να μειώνουμε τα τεστ είναι σα να πυροβολούμε τα πόδια μας», δήλωσε στην εκπομπή «με νέα ματιά».

«Έχει αποδειχθεί ότι ο αυξημένος αριθμός τεστ σταματάει σημαντικά τη διασπορά», πρόσθεσε σχετικά.

Μαγιορκίνης: Αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% και των νοσηλευόμενων με κορονοϊό κατά 41% εντός της τελευταίας εβδομάδας

Αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% και των νοσηλευόμενων με κορονοϊό κατά 41% εντός της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον.

Όπως αναφέρει, το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες "και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες".

Σημειώνεται ότι επικράτηση των στελεχών Όμικρον ΒΑ.4 & 5 του SARS-CoV-2 σε ποσοστό 69% επί του συνολικού ιικού φορτίου των αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάζει αυξητική τάση, έδειξαν οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ.
 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις