Breaking news

lillium hotel
A

Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη στα ξενοδοχεία της Αττικής δυναμώνουν οι εργαζόμενοι τη διεκδίκηση τοπικής Κλαδικής και Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση πήρε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Στην Εστίαση, όπως αποφασίστηκε, το Συνδικάτο θα στηρίξει επίσης απεργιακή κινητοποίηση σε επιχειρήσεις που θα το αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, τα επιχειρησιακά σωματεία, όπου υπάρχουν, οι Σωματειακές Επιτροπές.

 
Η συνέλευση έγινε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εντατικοποίηση. Χτες, το προσωπικό του ξενοδοχείου προχώρησε σε νέα στάση εργασίας, έκανε συγκέντρωση στην είσοδο του κτιρίου και στη συνέχεια πήρε μαζικά μέρος στη συνέλευση.

Με το ίδιο αγωνιστικό κλίμα που συζήτησαν για την προετοιμασία της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 18 και 19 Ιούνη.

Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι έχει κατατεθεί πρόταση για Τοπική Συλλογική Σύμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος τρόπος να κάτσουν οι εργοδότες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, η μαχητική προετοιμασία και η επιτυχία της απεργίας.

Στην Αττική, όπως και σε όλη τη χώρα, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αγοράζουν, χτίζουν, ανακαινίζουν ξενοδοχειακές μονάδες, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» του Τουρισμού. Προσβλέπουν σε αυξημένες αφίξεις, τζίρους και πληρότητες τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι «παραπονιούνται» πως βρίσκουν προσωπικό, ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι «δεν θέλουν να δουλέψουν», παρουσιάζουν την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων ως μεμονωμένο φαινόμενο. Παράλληλα, στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις σε μισθούς, τήρηση του 8ωρου, χορήγηση των ρεπό, προσλήψεις προσωπικού, απαντούν με το επιχείρημα ότι στα ξενοδοχεία υπάρχει υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση και «ρυθμισμένες» εργασιακές σχέσεις.


Ωστόσο, ο μισθός που προβλέπει η ισχύουσα Κλαδική Σύμβαση στα ξενοδοχεία είναι καθηλωμένος στα επίπεδα του 2012-2013, ενώ το κόστος στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι λογαριασμοί, τα έξοδα διαβίωσης έχουν εκτιναχθεί. Κι ενώ οι μισθοί παραμένουν «στον πάγο», η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. «Με το μισό προσωπικό φτάνουν τον τζίρο του 2019, με τα ίδια λεφτά που μας δίνουν βγάζουν δυο φορές περισσότερα κέρδη», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα ξενοδοχεία», υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν πάρει όλοι οι εργαζόμενοι την απόφαση να δώσουν αυτόν τον αγώνα. «Ξέρουμε όμως επίσης ότι αυτό που ζούμε κάθε μέρα ολοένα και γιγαντώνεται», πρόσθεσε. Στο φόντο αυτό, τόνισε το καθήκον που έχουν οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του κλαδικού, των επιχειρησιακών σωματείων, τα δραστήρια μέλη τους, να γίνουν «οργανωτές του αγώνα», με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, προετοιμάζοντας την απεργία.

«Ο αγώνας μας πρέπει να συνδεθεί με τη μάχη που δίνουν και άλλοι κλάδοι», υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης, να «συναντηθεί» μαζί τους σε κοινά αιτήματα πάλης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στην κατεύθυνση αυτή, η συνέλευση επικύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης για τη συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Η φετινή τουριστική σεζόν έχει ήδη «δείξει τα δόντια της» στους εργαζόμενους: Η εντατικοποίηση είναι κοινός τόπος στους χώρους δουλειάς, οι υπερωρίες και τα «κομμένα» ρεπό γιγαντώνονται, σε μια σειρά ξενοδοχεία ήδη εργαζόμενοι έχουν φύγει από τη βάρδια με το ασθενοφόρο, είτε λόγω προβλημάτων που τους προκαλεί ο εντατικός ρυθμός δουλειάς, είτε λόγω ατυχημάτων.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, τα επιχειρησιακά σωματεία δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Στο «Royal Olympic» έγιναν δύο γενικές συνελεύσεις μέσα στον Μάη, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν απόφαση αγώνα για Σύμβαση και να εξουσιοδοτούν το ΔΣ να αποφασίσει συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η συνέλευση στο «Marriott», όπου το Σωματείο προσανατολίζεται σε αγωνιστικές παρεμβάσεις με τις καμαριέρες για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Στο «Intercontinental» έχει οριστεί συνέλευση στις 6 Ιούνη, ενώ τα αιτήματα για τις συνθήκες δουλειάς και τους μισθούς έχουν τεθεί σε συνάντηση με την εργοδοσία. Στην επισιτιστική επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ», στο αεροδρόμιο της Αττικής, το Σωματείο βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.


 
Συνεχίζουν τον αγώνα στο «ΤΙΤΑΝΙΑ» - Τα αιτήματά τους

Στο «ΤΙΤΑΝΙΑ» η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου έθεσε στην εργοδοσία τα αιτήματα που έχουν αποφασίσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από πρόσφατη συνέλευση. Σε μια κίνηση υπονόμευσης του αγώνα, ο πρόεδρος και δύο μέλη της παράταξής του παραιτήθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία, αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα, να ισχυριστεί πως «δεν υπάρχει Σωματείο». Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω, αλλά οργανώνουν τα επόμενα βήματα του αγώνα. Διεκδικούν:
 
– Να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που απολύθηκαν, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

– Να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα τμήματα και πόστα με προσλήψεις αορίστου χρόνου και όχι μέσω εργολαβικών γραφείων.

– Να γίνει καθορισμός των καθηκόντων σε όλα τα πόστα και να μπει τέρμα στην πολυαπασχόληση.
 
– Οι καμαριέρες να μην έχουν στην ευθύνη τους πάνω από 13 δωμάτια.

– Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, απαρέγκλιτη την τήρηση του 8ωρου και 5ήμερου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις