Συμβάσεις εργασίας με παράνομους και καταχρηστικούς όρους αναγκάζονται να υπογράψουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας σε μεγάλες αλυσίδες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Όπως καταγγέλλει με μια μακροσκελή ανακοίνωση το «Δίκτυο Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό» στις συμβάσεις αυτές υπάρχουν όροι που δίνουν στο εργοδότη να παρακάμπτει το εργασιακό δίκαιο και να πληρώνει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα στους εργαζόμενους.
Τέτοιοι όροι είναι οι εξής:
- Οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται προσαύξηση για την υπερεργασία, εργασία σε Κυριακή ή αργία, νυχτερινή εργασία, εργασία κατά την 6η ημέρα.
- Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να πληρώσουν ρήτρα αποζημίωσης (100 ευρώ/ημέρα) στην περίπτωση που, μετά την αποχώρηση από συγκεκριμένη επιχείρηση, προσληφθούν σε άλλη «ανταγωνιστική» επιχείρηση.
- Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να παρέχουν εργασία σε οποιασδήποτε άλλη ειδικότητα αλλά και να αλλάζει ειδικότητα χωρίς αυτό να αποτελεί βλαπτική μεταβολή.
- Η καθυστερημένη προσέλευση στην εργασία, έστω και για μία μόνο φορά, θεωρείται σπουδαίος λόγος και οι εργαζόμενοι απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο -που κάνει και ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις- δεν πρόκειται για μία δύο μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά κοινή πρακτική σε διάφορους κλάδους της οικονομίας: Μεταφορές, Ιδιωτική Υγεία, Επισιτισμός - Τουρισμός, Εργολαβίες σε Τράπεζες.
Το υπουργείο Εργασίας κωφεύει
Η Ομοσπονδία Μεταφορών, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αττικής, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα και το Δίκτυο Επισιτισμού Τουρισμού, απέστειλαν στις 17 Δεκεμβρίου 2024 κοινή επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη, χωρίς να έχουν λάβει, μέχρι στιγμής, απάντηση.
Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Εργαζομένων, ενώ το υπουργείο Εργασίας ενώ έχει γίνει αποδέκτης μιας τόσο σημαντικής καταγγελίας αρνείται ακόμα και συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Και την ίδια ώρα που το υπουργείο διατυμπανίζει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και «τσακώνεται» με τη ΓΣΕΕ, οι επιχειρήσεις βρίσκουν τρόπους να καταπατούν τους νόμους και να «πίνουν το αίμα» των εργαζομένων.
Μόνο τα Σωματεία και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες στέκονται δίπλα στους εργαζόμενους, όπου υπάρχουν. Όπως τονίζει το Δίκτυο, υπάρχει χειροπιαστή απόδειξη όπου σε μεγάλο όμιλο εταιρειών και μετά από συστηματική προσπάθεια, τα Σωματεία πέτυχαν να μην τεθούν σε εφαρμογή τέτοιου είδους προβλέψεις.
Οφείλεται μία απάντηση
Τα «success story» της ελληνικής οικονομίας που διατυμπανίζει η κυβέρνηση δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στις ζωές των εργαζομένων που πλήττονται από την εργασιακή ασυδοσία, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Δίκτυο, οφείλεται μία απάντηση από την πολιτική ηγεσία. Είναι ανάγκη να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε το εργατικό δίκαιο να είναι εργατικό, και όχι εργοδοτικό και να λειτουργούν αποτελεσματικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΕΠΕ).